Yllättäviä tuloksia
Tutkimukseen osallistuneet opiskelijat käyttivät käsivarsimittaria ympäri vuorokauden vuosina 2015–2018, mikä antoi tutkijoille mahdollisuuden tarkkailla heidän nukkumistaan ja altistumistaan valolle päivän aikana.
Mittaustulokset paljastivat, että opiskelijat nukkuivat suunnilleen saman verran vuodenajasta riippumatta, mutta talvisin he kävivät arki-iltaisin maate 35 minuuttia myöhemmin ja nousivat arkiaamuisin ylös 27 minuuttia myöhemmin kuin kesäisin.
Tutkimustulos oli yllättävä, koska Seattlessa, jossa yliopisto sijaitsee, päivän pituus on kesäisin 16 tuntia ja talvisin vain kahdeksan tuntia. Siksi tutkijat olettivat, että pitkät, valoisat illat saisivat opiskelijat valvomaan pidempään – mutta niin ei käynytkään.
Tutkijat: Muistutus meille kaikille
Tutkijat arvelevat, että selitys myöhäisempään maatemenoon löytyy vähäisestä valon määrästä talvisin, mikä häiritsi opiskelijoiden sisäistä kelloa eli vuorokausirytmiä sen verran, että kello oli ikään kuin 40 minuuttia jäljessä.
Tutkijoiden mukaan sillä on väliä, millaiselle valolle ihminen altistuu päivän mittaan.
"Altistuminen päivänvalolle päivän mittaan, ja erityisesti aamuisin, vaikuttaa sisäiseen kelloon, jolloin väsymys iskee illalla aikaisemmin, kun taas illalla valolle altistuminen lykkää väsymyksen tuloa", selittää tutkimuksen tekijöihin kuuluva Washingtonin yliopiston biologian professori Horacio de la Iglesia.
Hänen mukaansa tutkimuksen tulokset ovat tärkeä muistutus meille kaikille – ei vain yliopisto-opiskelijoille Yhdysvalloissa.
"Moni meistä asuu kaupungissa ja altistuu valtavalle määrälle keinotekoista valoa ja viettää lähes koko päivän sisätiloissa. Tutkimus osoittaa, että meidän olisi syytä ulkoilla – vaikka vain lyhyitäkin hetkiä kerrallaan ja erityisesti aamuisin, jolloin saisimme kaipaamaamme luonnollista valoa."