Suun kautta otettavista valmisteista oksikodoni vapautuu ruoansulatuskanavaan ja imeytyy siitä vereen. Verisuoniston kautta eri puolille kehoa leviävä aine pääsee vaikuttamaan myös keskushermostoon.
Aivoissa oksikodoni sitoutuu opioidireseptoreihin. Kipua lievittävä vaikutus kestää yleensä 10–12 tuntia.
Lisäksi oksikodoni kiihdyttää aivoissa välittäjäaine dopamiinin eritystä ja tuottaa näin mielihyvää.
Kuinka oksikodoni koukuttaa?
Yhdysvaltojen terveysviranomaisten mukaan neljäsosa oksikodonin kaltaisten opioidien pitkäaikaiskäyttäjistä tulee riippuvaiseksi.
Potilaalle voi kehittyä riippuvuus jo parissa viikossa.
Yhdysvaltojen Kansallisen lääketieteellisen kirjaston keräämien tietojen perusteella on arvioitu, että maailmassa on 16 miljoonaa oksikodonin kaltaisista opioideista riippuvaista ihmistä. Yhdysvaltojen osuus kaikista opioidiriippuvaisista on kolmisen miljoonaa.
Oksikodonin kaltaiset opioidit koukuttavat siksi, että ne muuttavat aivokemiaa ja -rakenteita.
Voidaan sanoa, että oksikodoni saa aikaan muiden opioidien tapaan dopamiiniryöpyn, joka aktivoi aivojen mielihyväjärjestelmän. Se palkitsee käytöstä tyydytyksen ja onnen tunteilla.
Opioidien pitkäaikainen (väärin)käyttö johtaa sietokyvyn kasvuun. Siksi saman mielihyvän saavuttamiseen tarvitaan jatkuvasti suurempia annoksia. Näin riippuvuus vahvistuu.
Kun oksikodonin pitkään jatkunut käyttö lopetetaan, syntyy erilaisia vieroitusoireita.
Tavallisia vieroitusoireita ovat rauhattomuus, alakuloisuus, päänsärky, pahoinvointi, hikoilu, hengenahdistus sekä flunssaa muistuttavat vilunväristykset, kuumeilu ja nuha.
Kuinka paljon oksikodonia käytetään Suomessa?
Opioidikipulääkkeet ovat asiantuntija-arvioiden mukaan Suomen yleisimpiä huumeita. Opioidien ongelmakäyttäjiä arvioitiin 2020-luvun alussa olevan 30 000. Silloin päihdehoidon huumeasiakkaista kolme neljäsosaa käytti väärin opioideja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan. Määrä on jatkanut kasvuaan.
Oksikodonia myydään myös Suomessa laillisina reseptilääkkeinä, ja tuhannet potilaat käyttävät sitä täällä kivunlievitykseen lääkärin määräyksestä. Väärinkäytön yleisyyttä ei tiedetä tarkalleen. Oksikodoni aiheutti kuitenkin jo 2020-luvun alussa toiseksi eniten yliannostuskuolemia Suomessa.