Nopeasti vaikuttava migreeninenäsumute tekee tuloaan

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkeviraston hyväksymä uusi migreenilääke on nopeavaikutteinen nenäsumute, joka voi helpottaa monien elämää.

Migreeni koetaan usein voimakkaana päänsärkynä

Useimmiten migreenikohtaus kestää 2–4 tuntia, mutta joskus päänsärky jatkuu jopa kolme päivää.

© Shutterstock

Arviolta miljardi ihmistä kärsii migreenistä. Kovaan päänsärkyyn voi liittyä esimerkiksi pahoinvointia, oksentelua sekä valo- ja hajuherkkyyttä.

Migreeni on kohtauksittaista päänsärkyä, ja joskus kohtausten väli voi olla vuosia, joskus taas niitä tulee jatkuvasti lyhyin välein. Migreenipotilaita hoidetaan sekä kipua lievittävillä kohtauslääkkeillä että estolääkkeillä.

Niitä potilaita, joiden on vaikea käyttää suun kautta otettavia lääkkeitä, voi ilahduttaa tieto, että on kehitetty migreeninenäsumute.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on jo hyväksynyt yhdysvaltalaisyhtiö Pfizerin valmistaman nopeavaikutteisen nenään suihkutettavan tuotteen. Sen odotetaan tulevan myyntiin Yhdysvalloissa heinäkuussa 2023.

Vaihtoehto tableteille

Kauppanimekseen Zavzpret saanut migreeninenäsuihke täydentää valmistajan mukaan nykyistä lääkevalikoimaa.

”FDA:n myöntämä lupa tarkoittaa merkittävää läpimurtoa niiden migreenipotilaiden kannalta, jotka ovat toivoneet vaihtoehtoa suun kautta otettaville lääkkeille”, toteaa Pfizerin kaupallinen johtaja Angela Hwang tiedotteessa.

Migreenissä voi esiintyä näköhäiriöitä

Osalla migreenikohtauksista kärsivistä esiintyy ennen päänsärkyä esioire eli aura, joka on yleensä näköhäiriö.

© Shutterstock

Lääketutkimuksen kolmannessa vaiheessa ilmeni, että nenäsumute vaikutti osalla koehenkilöistä jo 15 minuutissa. Nopea vaikutus on iloinen uutinen monille.

”Potilaani pitävät vaikutusaikaa yhtenä tärkeimmistä tekijöistä arvioidessaan lääkkeen tehokkuutta”, toteaa päänsärkyyn erikoistunut lääkäri Kathleen Mullin Uudessa-Englannissa toimivasta NEICR-tutkimuslaitoksesta (New England Institute for Clinical Research).

Tulokset perustuivat potilaskokeeseen, johon osallistuneista 1 405 henkilöstä puolet sai vaikuttavaa ainetta ja puolet lumelääkettä.

Sen lisäksi, että osa koehenkilöistä havaitsi nenään suihkutettavan lääkkeen vaikuttavan hyvin nopeasti, sen todettiin lievittävän päänsärkyä huomattavasti kahden tunnin kuluttua kohtauksen alkamisesta.

Tässä vaiheessa ei ole tietoa siitä, tuleeko Zavzpret myyntiin ennen pitkää myös Euroopassa.