Nämä vihannekset sisältävät erittäin paljon ravintoaineita

Hiirillä tehdyt kokeet osoittavat, että tietyntyyppiset vihannekset näyttävät sisältävän erittäin paljon ravintoaineita.

Kaali

Lehtikaalin versojen (vasemmalla) ja täysikasvuisen lehtikaalin (oikealla) sisältämissä ravintoaineissa on eroja, mutta kumpikin hillitsee rasvapitoisella ravinnolla ruokittujen hiirten painonnousua.

© Thomas Wang/USDA

Vihannekset ovat terveellisiä, siitä ei ole epäilystäkään.

Tutkijat korostavat kerta toisensa jälkeen ravinteikkaiden kasvisten ja juurikkaiden etuja, ja niiden sanotaan auttavan muun muassa verenpaineeseen ja verensokeriarvoihin.

Lisäksi saamme koko ajan lisää tietoa siitä, mitkä vihannekset vaikuttavat mihinkin elimistön toimintaan.

Nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat tutkineet tietynlaisten vihannesten vaikutusta laboratoriohiiriin ja tehnyt mielenkiintoisen löydön.

Tutkimusryhmässä oli mukana muun muassa Yhdysvaltojen maatalousministeriön tutkijoita. Työsssä keskityttiin versoihin, jotka ovat viime vuosina lisänneet suosiotaan.

Hillitsi hiirten painoa

Versoja kasvatetaan yleisesti kotien ikkunalaudoilla ja niiden kasvuun kuluu vain pari viikkoa.

Nyt tutkijat halusivat selvittää, onko versojen terveellisyydessä perää ja vertasivat niiden ja täysikasvuisten vihannesten vaikutusta hiirten elimistöön.

Aluksi tutkimusryhmä tarkasteli ristikukkaiskasveihin kuuluvaa punakaalia.

Tutkimuksen mukaan sekä versot että täysikasvuinen punakaali näyttivät hidastavan painonnousua hiirillä, joita ruokittiin runsaasti rasvaa sisältävällä ruokavaliolla. Eroa ei ollut paljon.

Tutkijat havaitsivat kuitenkin, että kaalin ravintoaineet muuttuvat merkittävästi ajan myötä, ja että kaalin versoissa oli huomattavasti enemmän glukosinolaateiksi kutsuttuja yhdisteitä.

Glukosinolaateilla on tärkeä rooli, kun kasvi puolustautuu hyönteisiä ja tauteja vastaan. Ne voivat mahdollisesti myös ehkäistä syöpää ihmisillä.

Kaali

Lehtikaalin versojen (vasemmalla) ja täysikasvuisen lehtikaalin (oikealla) sisältämissä ravintoaineissa on eroja, mutta kumpikin hillitsee rasvapitoisella ravinnolla ruokittujen hiirten painonnousua.

© Thomas Wang/USDA

Lehtikaalin osalta tutkijat tulivat samaan johtopäätökseen. Näytti siltä, että lehtikaalin versoissa oli viisi kertaa niin paljon glukosinolaatteja kuin täysikasvuisessa kaalissa.

Myös muiden ristikukkaiskasveihin kuuluvien vihannesten versoissa näytti olevan enemmän ravintoaineita kuin täysikasvuisissa vihanneksissa.

Tutkijat uskovat, että punakaallin vaikutus hiirten painoon johtuu siitä, että kaali aiheuttaa muutoksia hiirten suolistobakteereissa.

Kaali, sekä versona että täysikasvuisena, laajensi bakteerikantaa hiirten suolistossa, mutta tutkijoiden mukaan muutos oli selvempi versojen kohdalla.

”Asia on tärkeä, sillä laaja ja monipuolinen suolistobakteerikanta liittyy parempaan terveyteen”, toteavat tutkijat lehdistötiedotteessa.

Tutkimuksen tulokset esiteltiin American Chemical Societyn syyskokouksessa elokuussa, eikä sitä ole vielä vertaisarvioitu.

Lisäksi tutkimus tehtiin vain hiirillä, joten vielä ei tiedetä, onko versoilla sama vaikutus myös ihmisten elimistössä.