Naiset tarvitsevat enemmän unta kuin miehet

Tutkimustuloksista selviää, miksi kaikki naiset eivät jaksa bailata pikkutunneille. Naiset tarvitsevat nimittäin tutkitusti enemmän unta kuin miehet.

Nukkuva nainen ja mies

Unentarve on yksilöllistä ja vaihtelee iän ja elämäntilanteen mukaan.

Tutkimukset antavat kuitenkin viitteitä siitä, että naiset tarvitsevat miehiä enemmän unta. Naiset myös kärsivät enemmän siitä, jos he eivät saa nukkua muutamaa ratkaisevaa lisäminuuttia.

Yleisesti ottaen naiset tarvitsevat vuorokaudessa noin 20 minuuttia enemmän unta kuin miehet, selittää Britannian johtava unitutkija, professori Jim Horne Daily Mail -lehdelle. Horne on Loughboroughin yliopiston unitutkimuslaitoksen johtaja.

Syynä ovat hormonit

Naisten suurempaan unentarpeeseen syypäitä ovat ruumiinlämpö ja hormonit.

Naisten hormonitasapaino vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Kun progesteronin eli keltarauhashormonin määrä elimistössä nousee, ruumiinlämpö nousee.

Unirytmiä säätelevän melatoniinihormonin tuotanto kuitenkin edellyttäisi ruumiinlämmön laskemista, joten tietyssä kuukautiskierron vaiheessa hedelmällisessä iässä olevien naisten unen laatu ja määrä on heikompi.

Lisäksi naiset ovat miehiä alttiimpia kokemaan stressiä ja toipuvat siitä hitaammin kuin miehet. Stressi lisää kortisoli-hormonin tuotantoa, mikä vaikeuttaa nukahtamista.

Naiset käyttävät aivojaan enemmän kuin miehet

Professori Hornen mukaan naiset tarvitsevat keskimäärin 20 minuuttia enemmän unta kuin miehet.

Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että naiset tekevät monia asioita samanaikaisesti ja käyttävät aivojaan kokonaisvaltaisemmin kuin miehet, mikä lisää unen tarvetta.

Mitä enemmän aivoja käytetään päivän mittaan, sitä enemmän ne tarvitsevat lepoa.

Lähteet: National Sleep Foundation ja Daily Mail