Shutterstock

Näin paljon vettä pitää juoda päivässä

Tutkijat huomauttavat, että aiemmin suositeltu 8 vesilasillisen päivittäinen määrä voi olla liian suuri.

Onko sinulla vaikeuksia saada juotua kahdeksan lasillista eli noin kaksi litraa vettä päivässä, vaikka tiedät sen vahvistavan terveyttäsi? Jos on, saat nyt hyviä uutisia.

Skotlantilaisen Aberdeenin yliopiston tutkijat ovat nimittäin havainneet, että kaksi litraa on usein enemmän kuin useimmat meistä tarvitsevat.

Salaatti sisältää paljon vettä

Salaatti sisältää runsaasti vettä. Kurkusta jopa 97 prosenttia on vettä, vesimelonin vesipitoisuus taas on noin 92 prosenttia.

© Shutterstock

Koska noin puolet päivittäisestä vedensaannistamme tulee ruoasta, tutkijat arvioivat, että vettä pitää juoda vain 1,5–1,8 litraa vettä päivässä.

Tämä ilmenee yhdysvaltalaisessa Science-aikakauslehdessä julkaistusta artikkelista.

Ruoan neste pitää huomioida laskelmissa

John Speakman, Aberdeenin yliopiston professori, toteaa aiemman ohjeen kahden vesilitran päivittäisestä juomisesta perustuvan pieneen laskuvirheeseen.

”Nesteen tarpeemme on niiden nestemäärien ero, jotka meidän pitää juoda ja jotka toisaalta saamme ruoasta”, Speakman sanoo BBC:n radio-ohjelmassa Good morning Scotland ja selventää:

”Koska aiemmin ihmisten nesteen tarve on arvioitu kysymällä heiltä, paljonko he syövät, ero on arvioitu liian suureksi. Ihmisillä on nimittäin taipumus aliarvioida nauttimansa ruoan määrää.”

Nyt tutkijat ovat kuitenkin tehneet yhteistyötä halki mannerten pyrkiessään määrittämään ihmisten nestehukkaa mahdollisimman tarkasti.

Laaja tutkimus

Tutkimus kattoi 5 604 henkilöä ikäryhmästä 8–96 vuotta 23:sta eri maasta.

Koehenkilöiden piti esimerkiksi juoda lasillinen vettä, jossa osa vetymolekyyleistä oli korvattu vaarattomalla vedyn isotoopilla, deuteriumilla eli raskaalla vedyllä.

Nopeus, jolla ylimääräinen deuterium hävisi kehosta, antoi tutkijoille tietoa koehenkilöiden nesteaineenvaihdunnasta eli siitä, miten paljon ihminen nauttii ja poistaa nestettä esimerkiksi vuorokauden kuluessa.

Vältä nestehukkaa

Veden juonti on tärkeää, jos olet korkealla merenpinnan yläpuolella. Korkean ilmankosteuden vuoksi sinun pitää tarkkailla nestetasapainoasi välttääksesi dehydraation eli elimistösi kuivumisen.

© Shutterstock

Tutkimuksesta ilmeni muun muassa, että niiden, joiden nesteaineenvaihdunta on vilkasta, pitää juoda vastaavasti enemmän vettä.

Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi ihmisiä, jotka asuvat korkean ilmankosteuden alueilla, urheilevat paljon tai ovat raskaana tai imettävät.

Nesteaineenvaihdunta heikkenee iän myötä

Ihmisen energian kulutus on merkittävin tekijä, joka vaikuttaa nesteaineenvaihduntaan. Äärimmäisen aktiivisilla 20–35-vuotiailla miehillä on havaittu peräti 4,2 litran nesteaineenvaihdunta vuorokaudessa.

Ikäryhmässä 90–99 vuotta sekä miehillä että naisilla määrä putoaa noin 2,5 litraan vuorokaudessa, kun se taas 20–40-vuotiailla naisilla on keskimäärin 3,3 litraa.

© Shutterstock

Lue myös:

Tutkija Dale Schoeller yhdysvaltalaisesta Wisconsinin yliopistosta Madisonista huomauttaa, ettei ohjeelle juoda kahdeksan lasillista vettä päivässä aiemminkaan ole ollut tieteellisiä perusteita.

Schoellerin mukaan ohje on ollut epätäsmällinen siksi, että aiemmin ei ole otettu tarpeeksi huomioon ruoasta päivittäin saatavaa nesteen määrää.

”Tämä tutkimus on tähän mennessä tarkin, mikä on tehty mitattaessa nestemäärää, jonka ihmiset todellisuudessa saavat päivittäin ja joka heidän
elimistöstään poistuu, sekä sitä, mitkä kaikki tekijät tähän prosessiin vaikuttavat”, Schoeller toteaa.