Shutterstock
Pannu

Näin paljon hiukkasia irtoaa Teflon-pinnoitteesta

Tutkijat ovat tunnistaneet miljoonia erilaisia mikro- ja nanomuovihiukkasia, joita irtoaa keittiövälineiden pinnoitteista.

Teflon-pinnoitteesta ei irtoa helposti ainoastaan ruoka, sillä tuoreessa Flindersin yliopistossa Australiassa tehdyssä tutkimuksessa tunnistettiin yli kaksi miljoonaa mikro- ja nanomuovihiukkasta, jotka irtoavat pinnoitteesta, kun siihen tulee naarmuja.

Toisin sanoen Teflon-pinnoitteisia keittiövälineitä käyttävät ihmiset voivat altistua lukuisille kemiallisille aineille. Kun muovihiukkasia lisäksi päätyy tiskiveden mukana ympäristöön, ne ovat uhka myös luonnolle.

Heikentynyt immuunijärjestelmä ja syöpä

Syypäitä ovat per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet (PFAS).

Ne ovat synteettisesti valmistettuja aineita, jotka ajan mittaan kertyvät ihmisiin ja ympäristöön. Niitä kutsutaankin ikuisiksi kemikaaleiksi, koska ne hajoavat äärimmäisen hitaasti ympäristössä ja ihmisen elimistössä. Näitä aineita on esimerkiksi Teflon-pinnoitteessa, vedenkestävässä kosmetiikassa, paloahidastavissa aineissa ja muissa tuotteissa. Aiemmissa tutkimuksissa PFAS-aineet on yhdistetty heikentyneeseen immuunijärjestelmään, hormonihäiriöihin ja riskiin sairastua syöpään.

Miljoonia vahingollisia hiukkasia

”Koska PFAS-aineet ovat aiheuttaneet huolta aiemminkin, voi olla, että Teflon-pinnoitteesta irtoavat ruokaan päätyvät mikrohiukkaset muodostavat terveysuhan, jota pitää tutkia tarkemmin. Tällä hetkellä aineista ei vielä tiedetä riittävästi”, totetaa Cheng Fang, joka oli mukana tutkimusryhmässä.

Erityisellä analyysimenetelmällä australialaistutkijat kykenivät kuvaamaan ja tunnistamaan lukuisia mikro- ja nanohiukkasia. He havaitsivat, että yhdestä naarmusta Teflon-pinnoitteessa voi irrota noin 9 100 muovihiukkasta käyttökertaa kohden. Mallinnuksen mukaan vaurioituneelta pinnalta voi irrota jopa 2,3 miljoonaa mikro- ja nanohiukkasta.

Valitse keittiövälineet harkiten

Australialainen tutkijaryhmä toivoo, että keittiövälineiden pinnoitteiden aiheuttamaa riskiä altistua mikro- ja nanomuovihiukkasille tutkittaisiin tarkemmin.

”Tutkimuksemme on voimakas varoitus siitä, että ihmisten pitää olla aiempaa tarkempia keittiövälineiden valinnassa. Siten vältetään ruokaan päätyvät saasteet”, sanoo Youhong Tang, joka myös oli mukana tutkimusryhmässä.