Shutterstock
Du skal gå 8200 skridt om dagen.

Näin monta askelta päivässä riittää

Aina puhutaan vähintään 10 000 askeleesta päivässä. Toiset sanovat, että askelia pitää ottaa 12 000, toiset taas väittävät, että liikunnan kesto ratkaisee. On selvää, että asiasta on monta mielipidettä, mutta yllättäen myös tutkimustulokset vaihtelevat.

Yhdysvalloissa on ilmeisesti päästy pitkä harppaus eteenpäin sen selvittämisessä, mikä liikuntamäärä riittää ehkäisemään esimerkiksi verenpainetautia, masennusta, uniapneaa ja kakkostyypin diabetesta – saati sitten lihomista.

Neljän vuoden aineisto

Tuore tutkimus on ensimmäinen laatuaan.

Tutkimustavasta teki erilaisen se, että siihen osallistui kaksi isoa koehenkilöryhmää, joiden jäseniä seurattiin useita vuosia.

gåtur med vennerne

Asiantuntijoiden mukaan liikkumattomuutta voi vähentää helposti ottamalla tavaksi ulkoilun ystäviensä kanssa.

© Shutterstock

Käytännössä tutkimus toteutettiin niin, että 6 000 yhdysvaltalaista sai mittarin, joka rekisteröi neljän vuoden ajan päivittäisen askelmäärän. Mittari oli yhteydessä osallistujan henkilökohtaiseen sähköiseen terveystietokantaan, ja kulloistakin aktiivisuustasoa koskeva informaatio välittyi siihen jatkuvasti. Analysoimalla neljän vuoden aikana kertynyt aineisto voitiin arvioida, millaiset liikuntasuositukset pätevät.

Maaginen raja

Päivittäisen askelmäärän ja liikunnan tehon vaikutuksesta osallistujien terveyteen saatiin niin tarkkaa tietoa, että siitä oli mahdollista tehdä koko väestöä koskevia päätelmiä.

Lopputulokseksi tuli, että noin 8 200 askeleella päivässä voi pitää yllä terveyttä. Se pienentää selvästi riskiä lihoa ja sairastua edellä mainittuihin sairauksiin.

”Liikkumattomalla on suurempi ennenaikaisen kuoleman riski. Asiaan voi vaikuttaa kävelemällä.” Linda Hildegard Bergesen, Oslon yliopiston fysiologian professori

Sen, joka on tottunut kävelemään vähintään 10 000 askelta päivässä, ei tarvitse harmitella ”ylimääräistä” liikuntaa. Se on tehnyt hänelle vain hyvää.

Jokainen askel on arvokas

Tutkimuksessa kävi nimittäin ilmi, että niillä, jotka lisäsivät liikuntaa nostamalla päivittäisen askelmääränsä noin 6 000:sta yli 11 000:een, lihomisriski pieneni peräti 64 prosenttia.

Vaikka numerot eivät todista kiistattomasti syy-yhteyttä, Oslon yliopiston fysiologian professori Linda Hildegard Bergesen rohkenee vetää niistä oman johtopäätöksensä: hän uskoo, että askelmäärä vaikuttaa suoraan terveenä pysymiseen.

”Liikkumattomalla on suurempi ennenaikaisen kuoleman riski. Asiaan voi vaikuttaa kävelemällä”, toteaa Bergesen Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa.

Toisin sanoen ne, jotka liikkuvat jatkuvasti enemmän kuin riittävästi eli ottavat yli 8 200 askelta päivässä, edistävät terveyttään ja hyvinvointiaan.

”Mitä enemmän askelia, sitä parempi. Kannattaa kävellä töihin, välttää istumista kokouksissa, ulkoilla ystävien kanssa ja antaa puhelimen olla taskussa”, vinkkaa Bergesen.