Muovia on juomavedessä kaikkialla maailmassa

83 prosenttia maailman talousvedestä on mikromuovin saastuttamaa. Näin todetaan tuoreessa tutkimuksessa. Nyt tutkijat haluavat selvittää mikromuovin terveysvaikutuksia.

Muovia vedessä

Tutkijat ovat löytäneet mikromuovia talousvedestä eri puolilla maailmaa.

© Shutterstock

Janottaako? Voit mennä lähimmän vesihanan luo ja nauttia lasillisen puhdasta, kylmää vettä. Niin helposti täällä Suomessa saa puhdasta vettä. Tai siis melkein. Sillä vesi ei ole niin puhdasta kuin on uskottu.

Uudessa laajassa tutkimuksessa on todettu, että mikromuovia, jota kelluu valtavina muovisaarina valtamerissä, löytyy nyt myös juomavedestä.

Saastunut juomavesi

Orb Media pyysi Minnesotan yliopiston kansanterveyslaitoksen tutkijoita analysoimaan eri puolilta maailmaa kerättyjä juomavesinäytteitä. 83 prosenttia 159 näytteestä sisälsi mikromuovia. Euroopassa saastuneisuusaste oli matalin, mutta täälläkin se oli 72 prosenttia.

Muovia juomavedessä eri puolilla maailmaa

Orb Media teetätti analyysin juomavedestä. Näytteitä otettiin eri puolilta maailmaa kaikkiaan 159 paikasta. Tutkimusta valvoivat monen eri yliopiston tutkijat.

© Tieteen Kuvalehti

Mikromuovia on ilmassa ja jätevesissä

Sitä, miten muovia pääsee talousveteen, ei tiedetä tarkkaan, mutta tutkimuksissa on todettu, että suurkaupunkien yllä olevassa ilmassa on muovia.Osa mikromuovista voi siis päätyä juomaveteen sateen kautta.

Toinen muovin tie juomaveteen voi olla jätevedet, joihin kasautuu suuria määriä mikromuovia. Yhdestä ainoasta koneellisesta pyykkiä voi päätyä ympäristöön jopa 700 000 mikromuovikuitua.

Onko juomavedessä oleva muovi terveydelle vaarallista?

Tulokset huolestuttivat tutkijoita, sillä muovikuitujen lisäksi vedessä voi olla myös muovista peräisin olevia kemikaaleja ja taudinaiheuttajia. Nämä hiukkaset ovat niin pieniä, että niitä ei kyetä mittaamaan. Ne ovat myös niin pieniä, että ne pääsevät tunkeutumaan soluihin ja siten myös elimiin.

Tällä hetkellä ei tarkkaan tiedetä, miten vakavia terveysvaikutuksia muovi aiheuttaa ihmisille, ja siksi tutkijat toivovatkin nyt lisätutkimuksia aiheesta.