Shutterstock

Miten pitkään yhdynnän tulisi kestää? Tässä tutkijoiden vastaus

Erimaalaiset naiset ovat yllättävänkin samoilla linjoilla siitä, kuinka kauan orgasmin saaminen kestää.

Miten kauan seksin tulisi kestää? Mikä on seksissä normaalia? Olenko hyvä seksissä?

Suurin osa meistä on miettinyt seksiin liittyviä kysymyksiä runsaastikin – yleensä hiljaa mielessään. Seksistä ja haluista puhuminen koetaan edelleen vaikeaksi, jopa tabuksi, ja siksi moni välttelee aihetta.

Sama näkyy myös tieteen kentällä, jossa varsinkin naisen seksuaalisuus on edelleen hyvin alitutkittu aihe.

Näin sanoo johtajaylilääkäri Astrid Ditte Højgaard Tanskan Aalborgin yliopistosairaalan seksologian keskuksesta.

Joitakin tutkimuksia on aikojen saatossa tehty, mutta ennen kuin siirrymme seksiaktin kohokohtaan eli orgasmiin, kumotaan ensin eräs sitkeä uskomus.

Nimittäin se, että mitä kauemmin seksi kestää, sitä parempi. Uskomuksen yleisyydestä huolimatta seksin kestoa ei kannata pitää minään menestyskriteerinä:

”Yhdyntä voi kestää myös liian pitkään.” johtajaylilääkäri Astrid Ditte Højgaard, Aalborgin yliopistosairaalan seksologian keskus, Tanska

”Yhdyntä voi kestää myös liian pitkään”, sanoo Højgaard, joka on työssään hoitanut monia miehiä, joilla on vaikeuksia saavuttaa orgasmia.

”Miehen orgasmi on usein yhdynnän luonnollinen päätepiste. Jos miehellä on vaikeuksia saavuttaa orgasmia, yhdyntä voi kestää puolesta tunnista tuntiin – tai pidempäänkin, eikä se ole kenenkään kannalta hyvä asia. Paikat voivat kipeytyä ja osapuolet väsyä, kun mitään luonnollista päätepistettä ei ole näkyvissä”, hän selittää.

Moni ei saa koskaan orgasmia

Sitten seuraava aihe eli kliimaksi.

Miten pitkään mieheltä ja naiselta vie orgasmin saaminen?

Aika vaihtelee tietysti yksilöllisesti, mutta useissa tutkimuksissa on selvitetty, miten nopeasti naiset saavuttavat orgasmin ja miehet siemensyöksyn.

Kannattaa huomioida, että tiedot perustuvat itse penetraation kestolle, joten seksin muut muodot, kuten suu- ja käsiseksi jätetään tässä huomiotta.

© Shutterstock

Saamme vähemmän seksiä kuin toivoisimme

Pidetään nämä tutkimustulokset mielessä ja tarkastellaan ensin naisten tilannetta.

Vuonna 2020 tehdyn intialaistutkimuksen mukaan naisilta vie keskimäärin 13,41 minuuttia saada orgasmi. Asiaa tutkittiin sekuntikellon avulla siitä, kun nainen itse koki olevansa kiihottunut siihen, kunnes hän sai orgasmin.

Tutkimustulos perustuu 645 naisen vastauksiin 20 eri maasta.

Tutkimuksen mukaan 17 prosenttia vastaajista ei ollut koskaan saanut orgasmia.

Højgaard pitää määrää ”valitettavan suurena” ja uskoo sen johtuvan siitä, että moni nainen vaatii stimulointia yhdynnän aikana saavuttaakseen orgasmin.

”Tutkimus osoitti myös, että vain 32 prosenttia naisista saa orgasmin pelkän penetraation avulla”, hän toteaa.

”Tässä voi olla syy yleiselle ahdistukselle: moni kuvittelee, että nainen saa orgasmin aina, kun penis työnnetään vaginaan. Mutta 68 prosenttia naisista tarvitsee muunkinlaista stimulointia. Kenties juuri tästä syystä naisten suosikkiasento on olla päällä, sillä siinä nainen pystyy saamaan varmemmin orgasmin, koska voi kiihottaa itseään yhdynnän aikana.”

Tieteen 2 hyvää vinkkiä orgasmeihin

Miehet saavuttavat huipun nopeammin

Naisilta orgasmin saaminen vie keskimäärin 13 minuuttia, mutta miehillä matka ejakulaatioon on tyypillisesti lyhyempi.

Tämä selvisi vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa, jossa käytiin läpi 500 erimaalaisen heteroseksuaalisen parin vastauksia. Miehet saivat siemensyöksyn keskimäärin 5,4 minuutissa.

Myöhempi tutkimus, jossa haastateltiin 474 miestä samoista viidestä maasta, sai mediaaniajaksi 6 minuuttia penetraation alusta miehen siemensyöksyyn asti.

Kummassakaan tutkimuksessa ei keskitytty nimenomaan miehen orgasmiin. Mies voi nimittäin saada siemensyöksyn myös ilman orgasmia, mikä voi pidemmällä aikavälillä johtaa miehen seksihalujen vähenemiseen.

Asiantuntijoiden yllättävä viesti

Nyt kun tiedämme, miten kauan eri sukupuolilta kestää kliimaksin saavuttaminen, voimme siirtyä seuraavaan kysymykseen.

Mikä on asiantuntijoiden mielestä yhdynnän optimaalinen kesto?

Osviittaa voi saada esimerkiksi vuonna 2005 tehdystä tutkimuksesta. Siinä yhdysvaltalaiset ja kanadalaiset seksuaaliterapeutit vastasivat kysymyksiin, joiden tarkoituksena oli saada selville miehen ja naisen välisen yhdynnän optimaalinen kesto.

Tutkimuksen mukaan yhdynnän riittävä kesto on kolmesta seitsemään minuuttia, kun taas ”toivottavana” pidettiin kolmesta kolmeentoista minuutin kestoa. Tässäkin kyse oli pelkästä penetraatiosta – kysymykset eivät koskeneet esileikkiä, suuseksiä tai muita seksin muotoja.

Højgaard sanoo, että asiantuntijoiden käsitykset seksin ideaalikestosta olivat yllättäviä:

”On ajatuksia herättävää, että asiantuntijoiden käsitys seksin optimaalisesta kestosta oli lyhyempi kuin naisten omissa vastauksissa liittyen siihen, miten nopeasti he voivat saada orgasmin”, hän toteaa ja lisää:

”Tämä voi aiheuttaa naisille lisää paineita, jos ajatellaan, että nainen on ”epänormaali”, koska tarvitsee enemmän aikaa orgasmin saavuttamiseen.”

Ikä voi muuttaa seksielämää

Højgaardin mukaan yhdynnän kesto on monien muiden ohella vain yksi tekijä, joka voi vaikuttaa seksielämän tyydyttävyyteen.

”On tärkeää tuntea itsensä, tietää mikä toimii omalla kohdalla ja keskustella yhdessä kummankin tarpeista – erityisesti, kun ikää tulee lisää”, hän sanoo ja jatkaa:

”Ikä tuo mukanaan vaivoja, jotka voivat tehdä joistakin asennoista epämukavia. Voi esimerkiksi olla hyvä, että mies on seisaallaan, jotta penikseen virtaa veri, kun taas nainen voi tarvita jotain aivan muuta. Seksuaalisuus muuttuu elämän aikana, joten on tärkeää puhua seksistä yhdessä.”