Mistä pöly on peräisin?

Kun kevätaurinko paistaa sisään, kotona tuntuu olevan erityisen paljon pölyä. Mistä pöly tulee?

Pöly

Huoneilman virtaukset ajavat pölyhiukkaset yhteen villakoiriksi

© SHUTTERSTOCK

Pöly koostuu pienistä hiukkasista, jotka ovat irronneet kodin eri pinnoista ja aineista.

Tavallisimpia pölyhiukkasten lähteitä ovat ihosolut, hiekka, eläinten karvat, murut, siitepöly, vaatteiden, mattojen ja huonekalujen tekstiilit sekä paistinrasvan tai tupakansavun ainesosat.

Pölyhiukkaset voivat leijua ilmassa pitkäänkin, ja välillä ne nousevat ilmapyörteiden mukana esimerkiksi lattialta ilmaan. Kun pöly laskeutuu, sitä kertyy toisille pinnoille enemmän kuin toisille.

Sähkölaitteet keräävät pölyä

Toiset pinnat keräävät pölyä enemmän kuin toiset. Esimerkiksi stereoiden, television ja tietokoneen näytön heikko sähkökenttä vetää pölyhiukkasia puoleensa.

Punkit viihtyvät vuoteessa

stoev seng
© Shutterstock

Makuuhuoneessa on eniten pölyä

Makuuhuoneessa pöly on pääosin ihosta hilseilevää kuollutta solukkoa. Jos ilmankosteus on sopiva, hilse houkuttelee vuodevaatteisiin pölypunkkeja. Keskuslämmitystaloissa ilma on kuitenkin yleensä niille liian kuivaa.

stoevmide
© Eye of science/Science Photo Library

Ruokit tuhansia punkkeja

Vuorokaudessa ihmisen ihosta irtoaa puolesta grammasta grammaan kuollutta solukkoa. Se riittää tuhansien punkkien ravinnoksi koko vuodeksi.

Kun ilmavirrat kieputtavat pölyhiukkasia, ne kertyvät yhteen ja muodostavat hahtuvia eli villakoiria, jotka lattialla pyöriessään keräävät itseensä entistä enemmän pölyhiukkasia.

Villakoirat kertyvät niihin paikkoihin, joista ilmavirrat tai ihmiset eivät siirrä niitä pois, eli tavallisesti juuri nurkkiin ja huonekalujen alle.

Keskimäärin huoneilmassa on 0,05 milligrammaa pölyä kuutiometriä kohti. Jos huoneessa tupakoidaan, pölyä syntyy enemmän.