Shutterstock

Miesten sydän voi kovettua iän myötä

Hiirillä tehdyt kokeet antavat viitteitä siitä, että miehillä, jotka iän myötä menettävät y-kromosomin valkosoluista, on muita suurempi riski saada terveysongelmia sydämeen syntyneen arpikudoksen vuoksi.

Ikääntyminen on luonnollinen osa ihmisen elämää.

Joillekin ikääntyminen tarkoittaa hiusrajan vetäytymistä, toisille taas sitä, että polvet eivät enää jaksa entiseen tapaan. Osa miehistä taas menettää niin paljon y-kromosomeja soluistaan, että se voi lyhentää heidän elämäänsä.

Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että y-kromosomien katoaminen valkosoluista voi lisätä riskiä sairastua syöpään.

Nyt tuore Virginian lääketieteen yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että miesten sydämet voivat kovettua y-kromosomikadon myötä.

Lääketieteellinen termi sydämen arpikudokselle on sydänfibroosi, ja se voi myös lisätä sydämen eteisvärinän eli flimmerin ja sydämenpysähdyksen riskiä.

FAKTA: Y-kromosomikato

  • Ikääntyessä miehen elimistön valkosoluista voi kadota miehinen y-kromosomi.
  • Valkosoluja syntyy selkäytimessä.
  • Tutkimuksen mukaan 40 prosentilla yli 70-vuotiaista miehistä y-kromosomeja katoaa jonkin verran.
  • 57 prosentilla yli 93-vuotiaista miehistä y-kromosomeja katoaa jonkin verran.
  • Joissakin tapauksissa yli 80 prosentissa miehen valkosoluista ei ole y-kromosomia.

Valkosolut menettävät y-kromosomeja

Y-kromosomikato tapahtuu yleensä valkosoluissa, joiden tehtävänä on suojata elimistöä bakteeri- ja virustartunnoilta.

Valkosoluja syntyy selkäytimessä koko ajan, joten kun vanhat solut kuolevat, uusia tulee tilalle.

Koska valkosolut muodostuvat selkäytimessä, selkäytimen geneettinen koodi määrää, onko uusissa valkosoluissa y-kromosomia vai ei.

Tutkimus tehtiin hiirillä

Tutkimuksessa tarkkailtiin 75:tä hiirtä, joista 38 sai CRISPR-geenisaksilla selkäytimeen geenin, josta puuttui y-kromosomi.

LUE MYÖS: Näin CRISPR toimii

Loput hiiristä toimivat verrokkeina. Niiden selkäytimen geenit tuottivat valkosoluja, joissa oli miehinen y-kromosomi.

Vuonna 2021 tehdyn selvityksen mukaan jo pelkästään Yhdysvalloissa tutkijat käyttävät kokeissaan yli 111 miljoonaa rottaa ja hiirtä vuosittain.

© Shutterstock

Tutkimus kesti kaksi vuotta. Sen jälkeen tutkijat totesivat, että hiiret, joiden valkosoluissa ei ollut y-kromosomia, muodostivat muita enemmän arpikudosta sydämeen.

LUE MYÖS: Miehinen sukupuolikromosomi uhkaa hävitä

Verrokkiryhmän hiiristä 60 prosenttia selvisi hengissä 600 vuorokautta CRISPR-käsittelyn jälkeen, kun taas vain 40 prosenttia niistä hiiristä, joiden selkäydin ei tuottanut y-kromosomia valkosoluihin, eli yhtä pitkään.

Tutkimus perustui 15 000 miehen tietoihin

Sen lisäksi, että tutkijat seurasivat hiiriä yli kahden vuoden ajan, he analysoivat UK Biobankissa olevia 15 000 miehen tietoja.

Niistä selvisi, että miehillä, joiden valkosoluista 40 prosentista puuttui y-kromosomi, 31 prosentilla on kohonnut riski kuolla sydän- ja verenkiertosairauksiin verrattuna miehiin, joilla y-kromosomikato ei ollut niin laaja.