Shutterstock

Miesten kannattaa lopettaa alkoholinkäyttö ennen hedelmöitystä

Aiemmin on keskitytty odottavien äitien ravitsemukseen – nyt suurennuslasin alle joutuvat tulevat isät.

Kaikki vanhemmat toivovat saavansa normaalisti kehittyneen pienokaisen. Perimällä on tietysti tässä tärkeä rooli, johon ihminen ei itse voi juurikaan vaikuttaa. Toisaalta on kuitenkin monia asioita, joista huolehtimalla voimme varmistaa, että sikiö kehittyy normaalisti.

Aikaisemmin on keskitytty lähinnä raskaana olevaan naiseen ja annettu neuvoja liittyen esimerkiksi siihen, mitä raskausaikana pitää syödä ja toisaalta mistä ruoka-aineista on hyvä luopua raskauden ajaksi.

Selkeää ohjeistusta miehille

Miehet on näihin päiviin asti jätetty ohjeistuksia annettaessa täysin rauhaan: heille ei ole ollut mitään erityisiä neuvoja sen suhteen, mitä tulisi syödä ja mitä ei.

Nyt tutkijoilla on kuitenkin selkeä viesti miehille, sillä on olemassa yksi aine, jonka käyttöä heidän tulisi rajoittaa tai josta heidän tulisi jopa kokonaan pidättäytyä aina raskauden alkamiseen asti – nimittäin alkoholi.

Virhekoodeja siittiösoluissa

Tutkijaryhmä Texas A&M -yliopistosta on hiljattain julkaissut Journal of Clinical Investigation -tiedelehdessä tutkimuksen, jonka tulokset osoittavat, että alkoholi aiheuttaa siittiösoluihin ”virhekoodeja”, jotka häiritsevät sikiön kasvojen ja kallon normaalia kehitystä.

”Havaitsimme, että miesten alkoholinkäyttö aiheuttaa voimakkaampaa taipumusta kasvojen ja kallon muutoksiin kuin naisten alkoholinkäyttö. Siittiösoluihin kohdistuva vaikutus vaikuttaa merkittävästi kasvojen rakenteeseen sekä kasvojen kasvuun ja kehitykseen”, tutkimusta johtanut eläinlääke- ja biotieteiden apulaisprofessori, tohtori Michael Golding selittää.

Molempien vanhempien alkoholinkäytöstä haittoja

Sikiön alkoholioireyhtymä tunnetaan lyhenteellä FAS (Fetal Alcohol Syndrome), ja epänormaalien kasvonpiirteiden lisäksi se aiheuttaa muun muassa alhaista syntymäpituutta ja -painoa, keskushermoston ongelmia, hyperaktiivisuutta ja heikkoa koordinaatiokykyä.

Terveysviranomaiset kautta maailman suosittelevat naisia lopettamaan alkoholinkäytön ennen raskautta ja sen aikana sikiövaurioiden riskin pienentämiseksi. Miehen alkoholinkäytön vaikutuksista on kuitenkin aiemmin oltu tietämättömiä, mutta nyt tilanne on yhdysvaltalaistutkimuksen myötä muuttumassa.

Varoitusten tulisi koskea molempia sukupuolia

Tutkijat suosittelevatkin, että terveysviranomaisten tulisi tästä eteenpäin varoittaa myös miehiä raskautta edeltävästä alkoholinkäytöstä. Sekä naisten että miesten tulisi siis rajoittaa alkoholinkäyttöään tai lopettaa sen käyttö kokonaan, jos toiveissa on tulla raskaaksi.

”Alkoholituotteissa olevissa varoitusteksteissä tulisi mainita pelkän äidin sijaan molemmat vanhemmat. Päätöksellä juoda alkoholia voi olla syntymättömän lapsen kannalta merkittäviä, elämän mittaisia vaikutuksia. Nykyiset varoitukset kattavat vain osan riskistä. Tätä uutta tietoa pitäisi saada levitettyä mahdollisimman nopeasti”, tohtori Golding toteaa.