Shutterstock

Lupaavia tuloksia kroonisen naistentaudin hoidossa

Tautia sairastaa jopa 10 prosenttia synnytysikäisistä naisista. Miljoonat potilaat ovat peräänkuuluttaneet tehokasta hoitokeinoa jo vuosia.

Naisilla varsin yleisen vakavan sairauden endometrioosin uusi hoitomuoto pystyy siihen, mihin aiemmat hoidot eivät ole kyenneet.

Uusi hoito näyttää nimittäin vähentävän endometrioosille tyypillisten kiinnikkeiden ja arpikudoksen määrää naisen elimistössä. Tämä kohdun limakalvon kaltainen kudos aiheuttaa kroonista kipua miljoonille naisille maailmanlaajuisesti.

New Scientist -lehden mukaan hoitoa testataan paraikaa ihmisillä tehtävissä kokeissa.

Ihmiskokeisiin siirryttiin, kun japanilaistutkijat olivat saaneet lupaavia tuloksia apinoilla tehdyissä kokeissa, joista kerrotaan Science Translational Medicine -julkaisussa.

Hoito estää tietyn proteiinin

Endometrioosi aiheuttaa elimistöön pysyvän tulehdustilan, kun kohdun limakalvon kaltaista kudosta joutuu kohdun ulkopuolelle, tavallisimmin lantion alueelle vatsakalvon pinnalle mutta myös emättimen ja peräsuolen väliin tai munasarjojen pinnalle.

Sairaudesta kärsii noin kymmenen prosenttia synnytysikäisistä naisista, ja tauti voi aiheuttaa ankaria kipuja ja lapsettomuutta.

Japanilaistutkijat havaitsivat, että endometrioosipesäkkeet sisältävät runsaasti IL8-nimellä tunnettua perintötekijää, joka taas tuottaa elimistössä tulehdusta aiheuttavaa interleukiini 8 -proteiinia.

Havainto sai tutkijat pohtimaan, voisiko kyseisen proteiinin estämällä lievittää endometrioosiin liittyvää tulehdusta – ja kenties myös hidastaa taudin kehittymistä.

Teoriaansa testatakseen tutkijat kehittivät tulehdusproteiinia estävän vasta-aineen.

Sen jälkeen ryhmä aiheutti kirurgisesti endometrioosin koe-eläiminä toimineille makakiapinoille siirtämällä kohdun limakalvon kudosta muualle lantion alueelle tarkoituksena imitoida ihmisen endometrioosipesäkkeitä.

Endometrioosi aiheuttaa elimistössä kroonisen tulehdustilan, kun kohdun limakalvon kaltaista kudosta joutuu kohdun ulkopuolelle esimerkiksi munanjohtimiin, munasarjoihin, vatsakalvolle, suolistoon tai virtsarakkoon. Harvinaisissa tapauksisa endometrioosipesäkkeitä voi olla muuallakin elimistössä.

© Shutterstock

Yksitoista apinaa sai vasta-ainetta pistoksena joka neljäs viikko puolen vuoden ajan, kun taas kuusi apinaa sai lumelääkettä.

Tutkimuskauden lopussa vasta-ainetta saaneiden apinoiden endometrioosipesäkkeet olivat kutistuneet noin puoleen niiden alkuperäisestä koosta, kun taas lumelääkettä saaneiden pesäkkeet olivat kasvaneet.

Endometrioosia hoidetaan yleensä hormonaalisilla lääkkeillä, jotka voivat pienentää pesäkkeitä, mutta jotka aiheuttavat usein myös sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä ja mielialan vaihteluita. Lääkitys lopettaa myös kuukautiset, joten se ei sovi raskaaksi tuloa suunnitteleville naisille.

Myös leikkaushoitoa voidaan harkita, mutta on mahdollista, että pesäkkeitä ilmestyy elimistöön uudestaan vielä leikkauksen jälkeenkin.

Japanilaistutkijat pitävät vasta-ainelääkitystä lupaavana hoitomuotona, jota testataan tällä hetkellä vapaaehtoisilla japanilaisnaisilla, joista osa sairastaa endometrioosia ja osa ei.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti noin 190 miljoonaa naista sairastaa endometrioosia.

Jotkut tutkijat arvioivat, että endometrioosin hoidossa ei ole otettu merkittäviä edistysaskeleita 25 vuoteen.