Shutterstock
Reisilihas

Lihasten rasva voi vahingoittaa aivoja: Näin voit ehkäistä sitä

Lihaksiin kertyneestä rasvasta ei tiedetä vielä kovin paljon, mutta se tiedetään, että vähälle huomiolle jäänyt ilmiö voi heikentää vanhempien ihmisten kognitiivisia kykyjä.

Rasvan pääsy luurankolihaksiin todettiin aiemmin belgialaistutkimuksessa yhtä vaaralliseksi terveydelle kuin kakkostyypin diabetes ja tupakointi.

Myosteatoosina tunnettu ilmiö ei välttämättä oireile näkyvästi, ja se havaitaan yleensä ihmisillä, joilla on todettu jokin muu sairaus.

Nyt Pittsburghin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, että lihaskudoksen suuri rasvapitoisuus voi saada aikaan aivojen kognitiivista heikentymistä kiihdyttävän tulehdustilan.

Tutkijat analysoivat reiden rasvaa, sillä reidessä on suuria lihaksia, joiden rasvavarastot näkyvät helposti röntgenkuvassa.

Tutkijaryhmä teki viiden vuoden aikana tietokonetomografiatutkimuksia lihasten rasvasta 1 634 aikuista kattaneelle 69–79-vuotiaiden koehenkilöiden ryhmälle. Tutkimusjakson päättyessä niillä henkilöillä, joiden lihasten rasvapitoisuus oli lisääntynyt, oli kasvanut tulehdus- ja kognitiivisten kykyjen heikentymisriski.

Lihasrasva vaatii huomiota ja toimia

Vanhemman väestön on tärkeää toimia proaktiivisesti ja pyrkiä pitämään lihasten rasvataso matalana.

Se onnistuu ennen kaikkea syömällä terveellistä ja vähärasvaista ruokaa ja harrastamalla sykettä kohottavaa liikuntaa, kuten juoksua, kerran päivässä.

Lisäksi kannattaa tukea kestävyyskuntoa kohottavaa treeniä lihaskuntoharjoittelulla.

Kuntosaliharjoittelu parantaa glukoosiaineenvaihduntaa erityisesti vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla, mikä alentaa riskiä rasvan kertymiselle lihaksiin.

Tutkimuksen johtajan mukaan kannattaa myös olla tietoinen muista aivojen kognitiivisia kykyjä mahdollisesti heikentävistä tekijöistä.

”Jos lihaksiin on kertynyt rasvaa, silloin muut dementiariskiä kohottavat tekijät, kuten tupakointi, ylipaino ja kohonnut verenpaine, täytyy huomioida erityisen tarkasti”, sanoo tutkimusta johtanut epidemiologian professori Caterina Rosano Pittsburghin yliopiston kansanterveyslaitokselta.