Laaja tutkimus antaa uutta tietoa painonpudotuksen hyödyistä

Vaikka kilot kertyisivätkin takaisin painonpudotuksen jälkeen, laihdutuksen terveyshyödyt saattavat säilyä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa.

Painonpudotus estää useita vakavia sairauksia, osoittaa laaja tutkimus.

© Shutterstock

Monet liikapainoiset onnistuvat muuttamaan ruokailutottumuksiaan ja pudottamaan painoaan. Sen sijaan painon pitäminen uusissa lukemissa on usein lähes mahdoton tehtävä.

Paino palaa helposti ennalleen, ja pysyvä painonpudotus vaatii jatkuvaa ponnistelua.

Laihdutus kannattaa silti. Laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan jo muutaman kilon pudotus on hyväksi terveydelle, vaikka osa painosta tulisikin takaisin.

Tutkimus oli meta-analyysi, jossa tarkasteltiin 124:n aiemman tieteellisen tutkimuksen tuloksia. Kaikkiaan analyysi perustuu 50 000 henkilön tietoihin.

Tutkimus osoitti, että henkilöiden, jotka laihtuivat intesiivisen painonpudotusohjelman avulla, riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen oli pienempi kuin henkilöillä, jotka eivät laihtuneet tai pudottivat painoaan vähemmän intensiivisesti.

Painoaan pudottaneilla oli myös matalampi verenpaine, matalammat kolesteroliarvot ja matalampi A1C-testen tulos kuin muilla. A1C on veren pitkäaikainen glukoositasapaino.

Tutkijoiden mukaan alentunut sairastumisriski kesti vähintään viisi vuotta painonpudotuksen päättymisestä.

Tehoaa kiloista huolimatta

Toinen – ehkä vielä yllättävämpi – tulos oli se, että jo muutaman kilon pudottaminen hyödytti myös niitä, joille suurin osa kiloista tuli takaisin.

© Shutterstock

Liikapaino ja lihavuus

Alustavien tulosten mukaan sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen riski säilyi pienenä, vaikka henkilön paino nousikin painonpudotuksen jälkeen uudelleen.

”Tarvitaan lisää tutkimuksia, jotta voidaan selvittää, säilyykö saavutettu terveyshyöty”, tutkimusryhmässä mukana ollut brittiläisen Oxfordin yliopiston ravitsemus- ja kansanterveystieteen professori Susan Jebb sanoo.

Tutkimuksessa mukana olleiden henkilöiden keskimääräinen painoindeksi oli 33, eli heidät luokitellaan "merkittävästi lihaviksi".

Tutkimuksiin osallistuneiden henkilöiden keskimääräinen painonpudotus oli 2–5 kiloa. Painonpudotuksen jälkeen henkilöt lihoivat keskimäärin 0,12–0,32 kiloa vuodessa. Tutkimus ilmestyi Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä. Lehti on American Heart Associationin julkaisema ja sisältää vertaisarvioituja tutkimuksia.