Stearinlys

Onko kynttilä terveysriski?

Kynttilöiden polttaminen on vaaratonta ja voi jopa vahvistaa sydäntä silloin, kun kynttilän liekki ei lepata. Vetoisessa paikassa kynttilä palaa epätäydellisesti. Silloin syntyy haitallista nokea.

Rauhassa palava kynttilä voi vahvistaa sydäntä

Kynttilöitä valmistetaan yleensä parafiinista tai steariinista. Öljyn tislauksen sivutuotteena syntyvä parafiini ja palmuöljystä tai eläinrasvoista tehty steariini koostuvat – jos ne on oikein puhdistettu – vain hiilestä ja vedystä.

Palaessaan ne reagoivat ilman hapen kanssa, jolloin syntyy vesihöyryä ja hiilidioksidia, jotka ovat haitattomia. Kynttilän sydänlangan palaessa syntyy kuitenkin pienhiukkasia, vaikka muut raaka-aineet olisivatkin täysin puhtaita.

Hiukkaset voivat tosin olla jopa terveellisiä. Ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan steariinikynttilän huoneilmaan tuottamat pienhiukkaset voivat vahvistaa sydäntä. Selitykseksi tutkijat arvelivat niiden sisältämiä natrium- ja kaliumsuoloja, jotka vaikuttavat sydämen lyöntirytmiin.

Vedossa palava kynttilä on vaarallinen

Kynttilän ei kuitenkaan pitäisi palaa vedossa, sillä lepattava liekki tuottaa runsaasti nokea, joka on terveydelle haitallista. Nokihiukkaset voivat aiheuttaa jopa syöpää.