Shutterstock
Løb

Kompressiosukat voivat torjua vatsavaivoja juostessa

Iskevätkö vatsavaivat aina juoksulenkillä? Uusi tutkimus osoittaa, että kompressiosukat saattavat torjua juostessa ilmeneviä vatsaongelmia.

Askel rullaa keveästi kohti uutta viiden kilometrin ennätystä – kunnes vatsassa tuntuu yhtäkkiä ikävä kouraisu.

Ilmiö on tuttu monelle juoksijalle.

Tutkimuksen mukaan jopa 62 prosenttia juoksijoista, jotka juoksevat vähintään viiden kilometrin lenkkejä, on joutunut keskeyttämään lenkin suolistovaivojen vuoksi.

Uusi tutkimus, johon osallistui 46 maratonjuoksijaa, viittaisi kuitenkin siihen, että kompressiosukat voivat pitää myös juoksulenkkien aikaiset vatsavaivat kurissa.

Maha-suolikanavan sairauksiin erikoistuneen lääkäri Dennis Raahaven mukaan myös terveellinen ravinto ja riittävä nesteen saanti voi auttaa pitämään vatsan toiminnan tasapainossa niin ennen lenkkiä, sen aikana kuin jälkeenkin.

Verenkiertoa parantavat sukat auttavat vatsaa ja suolistoa

Tutkimuksessa lähtökohtana oli se, että juostessa vatsavaivat syntyvät, kun vatsan ja suoliston toiminta häiriintyy ja ne kärsivät suoranaisia vaurioita.

Vaurioiden vähentämiseksi tutkijat kokeilivat, miten verenkierron vilkastuttaminen vaikuttaisi vatsa- ja suolivaivojen muodostumiseen.

Tutkimukseen osallistui 46 maratonjuoksijaa, joista 23 käytti tutkimuksen aikana juostessaan kompressiosukkia. Kävi ilmi, että sukkia käyttäneillä juoksijoilla muodostui veressä verrokkiryhmää vähemmän suoliston rasvahappoja sitovaa proteiinia (I-FABP).

I-FABP:n muodostuminen liittyy tutkijoiden mukaan juostessa syntyviin suoliston vaurioihin.

Tutkimuksessa proteiinin muodostumisessa olikin eri ryhmien välillä selvä ero: kompressiosukkia käyttäneillä juoksijoilla I-FABP:n määrä veressä nousi 38 prosenttia mutta verrokkiryhmässä jopa 107 prosenttia.