Kohtusyövän immuunihoitotulokset ilahduttavat

Immuunihoito parantaa selvästi potilaan mahdollisuuksia selvitä kohtusyövästä hengissä.

Niitä, joiden sairaus ei ollut edennyt kahdessa vuodessa, oli puolet enemmän immuunihoitoa kuin syöpä- ja lumelääkkeitä saaneiden joukossa.

© Shutterstock

Uusien syöpähoitojen tehosta kertovat tilastot, joiden mukaan yhä useampi potilas selättää sairautensa.

Hyvä kehitys koskee muun muassa rinta-, munasarja- ja ihosyöpää.

Kohtusyövästä selviytyvien määrää on kasvattanut kuitenkin se, että esimerkiksi Tanskassa noin joka toinen siihen sairastuneista naisista parantuu leikkauksen ansiosta. Uusia kohtusyöpädiagnooseja tehdään siellä noin 800 vuodessa.

Siinä tapauksessa, että syöpä on edennyt pitkälle ja levinnyt, potilaalla on melko huonot paranemismahdollisuudet.

Noin puolet kuolee kolmen vuoden kuluessa.

Kansainvälisen immuunihoitokokeilun tulokset antavat potilaille ja lääkäreille toiveita tilanteen muuttumisesta.

"Uskon, että monet potilaat saavat terveytensä takaisin", toteaa Mansoor Raza Mirza, joka johtaa Tanskassa Rigshospitalet-sairaalan syöpäosastoa. Hän jatkaa:

"Kyse on aivan uudesta asiasta, kun puhutaan potilaista, joiden kohtusyöpä on levinnyt. Leikkaus-, lääke- ja sädehoidosta on apua, mutta vaikutus voi ikävä kyllä jäädä lyhytaikaiseksi."

Tutkimukseen osallistui 494 naista, jotka jaettiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään. Toinen ryhmä sai sekä immuunihoitoa että perinteistä lääkehoitoa. Toiselle ryhmälle annettiin sen sijaan syöpä- ja lumelääkkeitä.

Niitä, joiden sairaus ei ollut edennyt kahdessa vuodessa, oli puolet enemmän immuunihoitoa kuin syöpä- ja lumelääkkeitä saaneiden joukossa.

Elossa olevien määrä oli melkein 25 prosenttia suurempi immuunihoitoryhmässä.

"Ero on merkittävä sekä taudin etenemisen että eloonjäämisen osalta", selittää Mansoor Raza Mirza, joka esittää tulokset maanantaina kansainvälisessä syöpälääkärien etäkokouksessa.

Viimeinen levinneisyysaste

Tutkimus julkaistaan samaan aikaan New England Journal of Medicin -tiedelehdessä.

Melkein 500 osallistujasta 17 on tanskalaisia. Yksi heistä on 44-vuotias Sidsel Solmer Eriksen, jolla todettiin kohtusyöpä vuonna 2020. Sittemmin havaittiin, että se oli levinnyt vatsaonteloon ja toiseen munasarjaan.

Tanskalaisnaisen syöpä vastasi luokituksessa levinneisyysaste IV:ää. Hän kertoo:

"Kun kysyin lääkäriltä, mitä neljännen asteen jälkeen tulee, hän sanoi, ettei asteita ole enempää. Kun minulle ehdotettiin osallistumista kokeiluun syöpälääkkeiden kanssa, ajattelin sen parantavan selviytymismahdollisuuksiani."

Koska kyseessä on sokkotutkimus, Sidsel Solmer Eriksenkään ei tiedä vielä, saiko hän immuuni- vai lumehoitoa, kun hän kävi joka kuudes viikko Rigshospitalet-sairaalassa.

Säännölliset kuvaukset eivät ole kuitenkaan paljastaneet mitään huolestuttavaa. Sidsel Solmer Eriksenin sairaus ei siis ole edennyt. Hän myöntää:

"Tilanne tuntuu hyvin erikoiselta, sillä tietenkin ajattelen usein tulevaisuutta. Suhtaudun kuitenkin toiveikkaasti siihen, että hoito antaa minulle parhaat selviytymismahdollisuudet."