Shutterstock
hampaat läheltä

Ientulehdus voi vahingoittaa useita elimiä: Tämä sinun pitää tietää

Punertavat ja turvonneet ikenet voivat lisätä riskiä sairastua vakaviin sairauksiin, todetaan useassa tutkimuksessa.

Kyseessä on yksi maailman yleisimmistä sairauksista. Siitä kärsii 20–50 prosenttia maailman väestöstä.

Ientulehdus aiheuttaa verenvuotoa ikenissä, ikenet ovat turvonneet ja lisäksi ne haisevat usein pahalle.

Viime vuosina useat tutkimukset ovat osoittaneet, että suun mijoonat mikro-organismit voivat myös ryömiä muualle elimistöön ja aiheuttaa muita vakavia sairauksia.

Lue katsaus tästä:

Alzheimerin tauti: Lääkärit tutkivat kuolleiden aivoja

Vuonna 2019 yhdysvaltalaislääkäri Stephen Dominyn johtama työryhmä tutki terveenä kuolleiden ja Alzheimerin tautia sairastaneiden vainajien aivoja.

Alzheimerin tautia sairastaneiden aivokuoresta löytyi sekä Porphyromonas gingivalis -bakteereja että niiden tuottamaa proteiinia. Terveissä aivoissa niitä ei esiintynyt.

Porphyromonas gingivalis -bakteeri viihtyy ientulehduksesta ja parodontiitista kärsivien ihmisten suussa.

Alzheimer-potilaiden aivoista löydetiin myös myrkyllistä proteiinia, jota tuottaa Porphyromonas gingivalis -bakteeri.

aivot
© Shutterstock

Aivoissasi on bakteereja

Kun Dominyn tutkimuksessa Porphyromonas gingivalis -bakteeri siirrettiin laboratoriohiirten suuhun, se levisi kuudessa viikossa niiden aivoihin ja hiirille alkoi kehittyä Alzheimerin tauti.

Muissa laajoissa tutkimuksissa on myös löydetty yhteys ientulehduksen ja Alzheimerin taudin välillä.

Vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa, joka julkaistiin Alzheimer's Research & Therapy - lehdessä, todettiin, että yli 10 vuotta kroonisesta ientulehduksesta kärsivillä ihmisillä on 70 prosenttia suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin kuin henkilöillä, joilla ei ole ientulehdusta.

Tyypin 2 -diabetes: Ikenet vaikuttavat sokeritasapainoon

Tyypin 2 -diabeteksessa haiman tuottama insuliini vaikuttaa elimistössä heikosti. Ientulehduksen, parodontiitin ja suun sienitulehduksen puolestaan tiedetään olevan diabeteksen seurannaissairauksia.

Sairauksien välillä on kuitenkin yhteys myös toisinpäin. Tutkimuksissa on osoitettu esimerkiksi, että parodontiitilla on yhteys korkeampaan paastosokeriin ihmisillä, jotka eivät sairasta diabetesta. Ja vakavalla parodontiitilla puolestaan on yhteys kohoneeseen riskiin sairastua diabetekseen.

Suussa taistellaan monilla aseilla

Suun bakteerit ampuvat toisiaan myrkkynuolilla, panevat immuunijärjestelmän sotimaan puolestaan ja rakentavat linnoituksia. Suun herruudesta käydään kiivasta kamppailua.

Bakteerit suu immuunijärjestelmä
© Ken Ikeda Madsen

Immuunijärjestelmä bakteerien avuksi

Suun bakteerit ja immuunijärjestelmä vaikuttavat toisiinsa. Tietyt hyödylliset bakteerit (kuvassa punaisella) osaavat kutsua immuunisolut (keltaiset) haitallisten bakteerien (liilat) kimppuun. Immuunisolut tuhoavat ne sytokiineiksi kutsutuilla aineilla (vihreä).

Bakteerit suu myrkyt
© Ken Ikeda Madsen

Myrkkynuolet pitävät vihollisen kurissa

Monet bakteerit tuottavat aineita, jotka tuhoavat muita bakteereja tai haittaavat niiden kasvua. Joidenkin myrkkyase on astetta tehokkaampi. T6SS eli tyypin VI eritysjärjestelmä on myrkkypäällysteinen nuoli, jolla bakteeri puhkaisee toisen bakteerin soluseinämän.

Bakteerit suu puolustus
© Ken Ikeda Madsen

Bakteerit linnoittautuvat biofilmin taakse

Bakteerit voivat suojautua muiden pöpöjen (violetti) hyökkäyksiltä tekemällä proteiineista ja hiilihydraateista kalvon eli biofilmin (punainen) ympärilleen. Biofilmin suojiin linnoittautuneita bakteeriyhteisöjä voi olla esimerkiksi hampaan pinnalla.

Syöpä: Erityinen tila tekee solut haavoittuvaisiksi

Tutkijat ovat löytäneet yhteyden myös iensairauksien ja useiden syöpämuotojen välillä.

Gut-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa Harvardin yliopiston tutkijat olivat havainneet, että henkilöillä, jotka itse kertoivat taistelleensa iensairauksia vastaan aiemmin elämässään, oli 43 prosenttia muita suurempi riski sairastua ruokatorvensyöpään ja 52 prosenttia suurempi riski saada mahasyöpä.

Syytä yhteyteen ei vielä ole saatu selville, mutta tutkijat arvelevat, että ientulehduksen aikana solut ovat haavoittuvaisempia syöville.

Sydän- ja verisuonisairaudet: Tappaja voi saada alkunsa ikenestä

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat maailmassa vuosittain syynä yli 18 miljoonaan kuolemantapaukseen eli ne aiheuttavat kaikkiaan 30 prosenttia kaikista kuolemista. Tästä syystä sydän- ja verisuonisairaudet on julistettu maailman suurimmaksi tappajaksi.

Usiessa tutkimuksissa on osoitettu, että jotkin tappavista sydän- ja verisuonisairauksista saavat alkunsa ikenistä.

Journal of Periodontology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat totesivat, että henkilöillä, joilla oli parodontiittia tai muita iensairauksia, oli muita suurempi riski saada sydänkohtaus tai aivoverisuonitukos.

Tutkijat uskovat, että ientulehdus voi aiheuttaa tulehduksen verisuonten sisäpinnoilla ja tehdä suonista siten haavoittuvaisempia.

Paras keino taistella iensairauksia vastaan on hyvä suuhygienia ja säännölliset hammastarkastukset.