Nykyään patjojen myyntiä edistetään jos jonkinlaisilla terveysväittämillä. Patjan laatuun vaikuttavat monet tekijät, eikä aina voi olla varma, että patjan rakenne ja sen valmistuksessa käytetyt materiaalit ovat käyttötarkoituksen kannalta ihanteelliset. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että hyvä patja ei häiritse yöunta eikä rasita kehoa. Patjamainoksissa korostetaan mielellään sitä, että kyseisellä patjalla nukuttaessa selkäranka pysyy oikeassa asennossa. Väittämää tuetaan oheisella piirrossarjalla, joka osoittaa, että liian kova tai pehmeä patja vääntää selkärangan haitallisesti mutkalle.
Yksiselitteistä tieteellistä näyttöä asiasta ei ole kuitenkaan olemassa. Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan nukkumismukavuuden ja selkävaivojen yhteys on kyseenalainen. Unihäiriöiden ja selkävaivojen hoitoon erikoistuneiden asiantuntijoiden keskuudessa näyttää vallitsevan yksimielisyys siitä, että yleispätevää ohjetta patjan valintaan on mahdotonta antaa. Moni joutuu etsimään itselleen sopivan vuoderatkaisun kokeilemalla eri vaihtoehtoja.
Patjan valinnassa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että se tukee riittävästi vartaloa mutta ei kuitenkaan aiheuta ylimääräistä painetta niska- ja hartiaseutuun, selkärankaan ja lantioon. Patja ei saa myöskään estää liikkumista unen aikana, sillä elimistö toimii normaalisti vain, jos nukkuja kääntyilee nukkuessaan. Patjamainoksissa tosin pyöriskelyä vaimentavaa tai hillitsevää rakennetta saatetaan pitää levollisen yöunen takeena. Patja olisi syytä valita harkiten. Miellyttävä makuusija voi esimerkiksi edistää pölypunkkiallergian kehittymistä, jos sen puhdistaminen on hankalaa.