Hormoni voi ennustaa miehen terveyttä

Brittitutkimus viittaa siihen, että miehillä, joilla on matala INSL3-hormonin taso, on muita korkeampi riski saada erilaisia sairauksia iän myötä.

Terveellinen ravinto ja riittävä liikunta voivat lisätä mahdollisuuksia pitkään elämään, mutta tulevaa terveydentilaa ei ole mahdollista ennustaa. Vai onko kuitenkin?

Tutkimus nimittäin osoittaa, että ikääntymiseen liittyviä sairauksia, kuten osteoporoosia, diabetesta, syöpää ja sydän- ja verisuonisairauksia, voidaan ehkä ennustaa miehillä tietyn hormonin avulla.

Merkit alkavat jo murrosiässä

Hormonia INSL3 alkaa erittyä pojilla murrosiässä.

Siitä alkaen hormonin taso pysyy kuta kuinkin vakiona koko elämän ajan, minkä vuoksi se kiinnostaa miesten terveydentilaa tutkivia tutkijoita.

Brittitutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että jos miehen veren INSL3-taso on matala nuorena, on hyvin todennäköistä, että INSL3-hormonin taso on matala myös silloin, kun mies ikääntyy.

Ja jos käy ilmi, että matala INSL3-taso todellakin lisää ikääntymiseen liittyvien sairauksien riskiä, näitä sairauksia voidaan ehkäistä aiempaa varhaisemmassa vaiheessa.

”Kun ymmärrämme, miksi jotkut ihmiset sairastuvat ikääntyessään, voimme paremmin auttaa heitä elämään pidempään ja terveellisemmin”, sanoo endokrinologi Ravinder Anand-Ivell brittläisestä Nottinghamin yliopistosta.

Ravinto ja geenit

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat veren INSL3-tasoon.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että varhaislapsuuden ravinto, geenit ja hormonitoimintaa haittaavat aineet voivat vaikuttaa asiaan.

On vielä epäselvää, missä määrin nämä tekijät vaikuttavat INSL3-tasoon, mutta tutkijoiden tavoite on selvillä.

”Ikääntymistutkimuksen tavoite on vähentää terveyteen liittyvää epätasa-arvoisuutta, jota esiintyy, kun ihmiset vanhenevat”, toteaa Anand-Ivell.