Kaikki sen tietävät: kala on terveellistä, prosessoidut lihatuotteet ovat sen sijaan myrkkyä, hedelmiä pitäisi syödä paljon ja vaaleaa leipää tulisi välttää. Mutta kuinka ravintovalinnat vaikuttavat käytännössä elämän pituuteen? Kysymykseen on nyt vastannut yhdysvaltalaisen Michiganin yliopiston tutkijaryhmä.
Tutkijat ovat kehittäneet indeksin, joka perustuu siihen, millaisia myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia tavallisella ruoka-aineannoksella on ihmisen elintoimintoihin.
Huomioon otettavia tekijöitä ovat esimerkiksi suolan ja sokerin määrä, kuitupitoisuus ja rasvahappokoostumus, sillä niillä on tunnetusti merkitystä vaikkapa sydän- ja verisuonitautien kehittymiselle, lihomiselle, suolistosyöpään sairastumiselle tai veritulppien syntymiselle.
Tutkimusryhmä analysoi kaikkiaan 5 853 eri elintarviketta ja määritti, kuinka paljon ne keskimäärin lyhentävät tai pidentävät elämää.
Huonoimpiin ravintovalintoihin kuuluu hotdog: jokainen hodari leikkaa elämästä 36 minuuttia, koska se sisältää paljon prosessoitua lihaa, tyydyttyneitä rasvahappoja ja natriumia.