Hiirelle kasvatettiin sarvi, jotta ihminen saisi uuden raajan

Siirtämällä hirvieläimen kantasoluja kiinalaistutkijat saivat hiiret kasvattamaan sarven. Tutkimuksen odotetaan auttavan valmistamaan tulevaisuudessa varaosia ihmisille.

Hiiri, jonka otsassa kasvaa sarvi

Kun kantasolusiirrosta oli kulunut puolitoista kuukautta, hirvensarvi alkoi näkyvästi kasvaa. Ensin hiiren otsaan ilmestyi iso kuhmu.

© T. Qin et al. (2023)

Useimmilla hirvieläinuroksilla on sarvet. Kiima-ajan jälkeen ne putoavat, ja täkäläisillä lajeilla ne alkavat kasvaa keväällä takaisin hämmästyttävää vauhtia eli keskimäärin 2,5 senttiä vuorokaudessa.

Sarvien vaihtuminen sai Xi’anin kaupungissa toimivan Luoteis-Kiinan polyteknisen yliopiston tutkijat perehtymään niiden kasvun takana oleviin kantasoluihin.

Tutkimuskohteeksi valittiin japaninhirven eli -kauriin kantasolut. Kun niitä siirrettiin laboratoriohiirien otsaan, niistä alkoi kehittyä sarvi. Jo puolentoista kuukauden kuluttua otsaan oli noussut kuhmu.

Saadakseen selville, mitkä solut vastaavat nopeasta kasvusta, tutkijat analysoivat japaninhirven sarvia ja niitä ympäröivää kudosta. He tekivät 75 000 solulle rna-sekvensoinnin.

Soveltamalla tutkimusmenetelmää ennen sarvien putoamista, sen aikana ja sen jälkeen saatiin selville ne solut, joilla on suurin merkitys sarvien kasvulle.

Tulos löi tutkijat ällikällä

Kävi ilmi, että sarvien juuressa oli runsaasti kantasoluja kymmenen päivää ennen niiden irtoamista.

Kun sarven putoamisesta oli kulunut viisi päivää, kantasolut alkoivat erilaistua. Ja vain kymmenen vuorokautta myöhemmin oli jo havaittavissa sekä rustoa että luukudosta.

Kun tutkijat olivat tunnistaneet sarvien kasvun takana olevat solut, he viljelivät niitä laboratoriossa. Viiden päivän kuluttua he siirsivät kasvattamiaan soluja hiirien otsaan korvien väliselle alueelle.

Äkkiseltään voi tuntua älyttömältä ajatukselta siirtää hiirille hirvieläimen kantasoluja, jotta niille kasvaisi sarvi puolessatoista kuukaudessa. Tutkimus palvelee kuitenkin tärkeää päämäärää: ihmisen varaosien valmistamista.

”Tulos vihjaa, että hirvieläimiä kannattaa tutkia, kun etsitään keinoja kasvattaa ihmisille uusia luita ja raajoja”, selittää tutkimusjohtaja Tao Quin.