Helppo testi paljastaa aivojen kunnon

Moni pelkää jo keski-iässä tulevansa vanhuudenhöperöksi. On olemassa yksinkertainen keino seurata, kuinka skarppina pysyy.

Tutkimukseen osallistui 40–64-vuotiaita naisia ja miehiä.

© Shutterstock

Kävele ja juttele -ohjeen voi nykyään kuulla vaikkapa elämäntapa- tai stressinhallintavalmentajan suusta. Moni tietää oman kokemuksensa perusteella, että kaverin kanssa on kiva ulkoilla.

Rupatellessa aika kuluu nopeasti eikä askel ala painaa yhtä pian kuin yksin lenkkeillessä. Liikunnan ilon lisäksi saa tuuletusta päälleen.

Juttu alkaa luistaa huonommin

Kävele ja juttele -ohje ei kuitenkaan taida olla yleispätevä. On nimittäin saatu selville, että kuntoilijan ikä vaikuttaa siihen, kuinka hyvin puhuminen ja käveleminen lenkillä sujuvat.

The Lancet Healthy Longevity -julkaisun mukaan kyky puhua kävelemisen aikana ja kävellä puhumisen aikana alkaa heikentyä jo 55. ikävuoden tienoilla.

Käytössä samat aivotoiminnot

Selittävä tekijä ei ole fyysisen suorituskyvyn huononeminen. Syynä ovat sen sijaan myös normaaliin vanhenemiseen liittyvät aivojen toimintatavan muutokset.

”Kun liikkuessa juttelee, liikkeiden ohjausjärjestelmä kuormittuu, sillä erilaiset tehtävät kilpailevat samoista aivojen voimavaroista”, selittää tutkimusjohtaja Junhong Zhou Harvardin yliopistoon kuuluvasta Beth Israel Deaconess Medical Center -opetussairaalasta. Vanhenevien aivojen on vaikeampi suoriutua tällöin hyvin.

Vaikutus näkyy kävelyssä

Junhong Zhoun mukaan muistakin yhdistelmätehtävistä tulee vaikeampia, kun ikää karttuu. Liikkuessa on hankalampi esimerkiksi tulkita opasteita tai tehdä päätöksiä.

Tutkimukseen osallistui 640 iältään 40–64-vuotiasta naista ja miestä. Kävely ei tuottanut vaikeuksia kenellekään heistä silloin, kun he olivat liikkeellä yksikseen.

”Mutta kun osallistujia pyydettiin laskemaan päässä liikunnan aikana, voitiin havaita, että joidenkin kävelytyyli muuttui selvästi. Näitä muutoksia esiintyi niillä, jotka olivat noin 55-vuotiaita tai vanhempia”, kertoo Junhong Zhou.

Hyvä testata säännöllisesti

Ikääntyvän ihmisen aivojen terveyttä pitäisi tutkijoiden mukaan seurata jatkuvasti. Rinnakkaiset tehtävät voivat paljastaa alkavia toimintakyvyn muutoksia, joita on syytä tutkia tarkemmin.

Tutkimustuloksen valossa näyttää siltä, että helpon tiedonkäsittelytehtävän yhdistäminen kävelyyn kelpaa kuntotestiksi, jolla on mahdollista selvittää, onko henkinen suorituskyky heikkenemässä ja onnettomuusriski kasvamassa.