Ilmesesti kahvilla, johon on lisätty maitoa, on tulehduksia torjuva vaikutus.
Näin todetaan tutkimuksessa, johon osallistui tutkijoita Kööpenhaminan yliopistosta ja Dresdenin teknillisestä yliopistosta.
Tulokset, joita ei vielä ole testattu ihmisillä, julkaistiin Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä.
Kaksinkertainen teho tulehdusten hillitsemisessä
Solukokeisiin perustuva tutkimus tarjosi tutkijoille lisää tietoa siitä, miten polyfenolit käyttäytyvät yhdessä aminohappojen, eli proteenien rakennusosasten, kanssa.
Polyfenolit ovat antioksidantteja, joita on muun muassa kahvipavuissa. Maidossa puolestaan on paljon proteiinia.
Tutkijat tarkastelivat tulehdusta hillitsevää vaikutusta immuunisoluissa. Soluihin oli keinotekoisesti aiheutettu tulehdustila.
Joihinkin soluihin lisättiin eri määrä polyfenoleja, jotka olivat reagoineet aminohappojen kanssa. Toisiin soluihin taas vietiin vain polyfenoleja. Lisäksi tutkittiin soluja, joihin ei lisätty muita aineita.
Tutkimuksen perusteella tutkijat totesivat, että immuunisolut, jotka saivat sekä polyfenoleja että aminohappoja, torjuivat tulehdusta kaksi kertaa niin tehokkaasti kuin solut, joihin lisättiin vain polyfenoleja.
Siksi tutkijat olettavat, että samojen aineiden yhdistelmällä olisi tulehduksia estävä vaikutus myös ihmisillä.
Hyviä tuloksia myös muilla ruoka-aineilla
Aiemmin on todistettu, että polyfenolit sitoutuvat proteiineihin, joita saadaan muun muassa lihatuotteista, maidosta ja oluesta.
Toisessa tutkimuksessa testattiin, sitoutuvatko molekyylit toisiinsa myös kahvissa, jossa on maitoa. Ja niin näyttää tapahtuvan.
”Tulokset osoittavat että polyfenolien ja proteiinien reaktio tapahtuu myös joissakin maitoa sisältävissä kahvijuomissa, joita olemme tutkineet”, toteaa tutkimuksen johtaja Marianne Nissen Lund Kööpenhaminan yliopistosta.
Lund arvioi, että hyödyllinen tulehdusta hillitsevä vaikutus tapahtuu luultavasti myös silloin, kun yhdistetään muita ruoka-aineita, joissa on proteiineja ja paljon polyfenoleja sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia.
”Uskon, että vastaava reaktio polyfenolien ja aminohappojen välillä tapahtuu myös esimerkiksi liharuoan ja vihannesten välillä tai smoothiessa, jos siinä vain on proteiinia, esimerkiksi maitoa tai jogurttia”, sanoo Marianne Nissen Lund.
Tutkijat aikovat nyt testata vaikutusta eläimillä, ja sen jälkeen pitää selvittää, esiintyykö hyödyllinen vaikutus myös ihmisillä.