Epäterveelliset elintavat nopeuttavat nuorten ikääntymistä

Jos olet teini, poltat tupakkaa, juot alkoholia, et juurikaan liiku ja painoindeksisi on korkea, rasitat elimistöäsi ja lyhennät samalla elinajanodotettasi. Näin todetaan suomalaistutkimuksessa, joka perustuu yli 5 000 kaksosen pitkäaikaistutkimukseen.

© Shutterstock

Elämän pituus lasketaan vuosissa, mutta biologinen kello voi tikittää nopeammin, jos elintavat rasittavat elimistöä. Näin todetaan Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin yli 5 000 suomalaiskaksosen antamia tietoja.

Kaksoset vastasisvat kysymyksiin pituudesta, painosta, tupakoinnista, alkoholinkäytöstä ja liikunnasta 12, 14- ja 17-vuotiaina. Myöhemmin, kun kaksosista 824 oli 21-25-vuotiaita, heiltä otettiin verinäytteitä. Näytteistä etsittiin dna-markkereita, jotka liittyvät ikääntymiseen.

16 prosenttia niistä teineistä, joiden elintavat olivat kaikkein epäterveellisimmät (tupakointi, säännöllinen alkoholinkäyttö ja vähäinen liikunta), olivat 1,8–2,4 biologista vuotta vanhempia kuin noin 20-vuotiaat nuoret aikuiset, joiden elintavat olivat terveellisemmät.

Jos nuoret vain ymmärtäisivät merkityksen

Koska kaikki olivat kaksosia, tutkijat saattoivat myös todeta, että 60 prosenttia biologisen ikääntymisen vaihtelusta johtui perimästä, ja 40 prosenttia ympäristötekijöistä, kuten elintavoista.

Tutkimuksen heikkous on siinä, materiaalia kerättiin kyselytutkimuksella, mikä ei aina anna täysin tarkkaa kuvaa.

Tulokset ovat kuitenkin havahduttavia ja ne herättävät ajatuksia, tutkijat toteavat.

“Uskon, että jos nuoret vain tietäisivät, miten esimerkiksi tupakointi vanhentaa, he olisivat aiempaa motivoituneempia elämään terveellisemmin”, sanoo tutkija Anna Kankaanpää Jyväskylän yliopistosta.