Epätavallinen hoito tehoaa psyyken vaivoihin

Tutkijat ovat osoittaneet, että yksinkertaisella hoitomuodolla on yllättävän suuri vaikutus psyykkisistä sairauksista kärsivien mielenterveyteen.

Tutkimuksessa selvisi myös hieman yllättäen, että parhaat tulokset saavutetaan lyhyillä, viikoittaisilla harjoituksilla.

© Shutterstock

WHO:n mukaan joka kahdeksas ihminen maailmassa kärsii jostakin psyykkisestä sairaudesta ja useimmilla heistä ei ole mahdollisuutta minkäänlaiseen lääkehoitoon. Yli sata tutkimusta ja kaikkiaan 128 119 potilasta käsittäneessä analyysissä todetaan kuitenkin, että perinteisille hoitomuodoille on olemassa hyvä vaihtoehto.

Tuoreessa British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että fyysinen aktiivisuus voi auttaa lievittämään mielenterveydellisiä ongelmia. Se, että liikunta vaikuttaa positiivisesti psyykeen, ei ole uutta tietoa. Tuore meta-analyysi, joka on lajissaan laajin tähänastisista tutkimuksista, paljastaa, että fyysinen aktiivisuus on yhtä tehokasta ellei jopa tehokkaampaa hoitoa kuin psykoterapia ja lääkehoito.

Voimaharjoitus lievittää masennusta parhaiten

”Fyysisen aktiivisuuden tiedetään edistävän mielenterveyttä”, selittää yksi tutkimuksen tekijöistä, Ben Singh, Etelä-Australian yliopistosta. ”Huolimatta monista todisteista liikuntaa ei useimmiten kuitenkaan pidetä käypänä hoitona. Analyysimme osoittaa, että fyysinen aktiivisuus voi vähentää masennusoireita ja ahdistusta kaikissa potilasryhmissä ja jotkin ryhmät hyötyvät siitä erityisesti.”

Meta-analyysin tehneet tutkijat toteavat, että voimaharjoittelu näyttää tehoavan parhaiten masennukseen, kun taas jooga ja kestävyyslajit auttavat parhaiten ahdistuksesta kärsiviä potilaita.

Enemmän serotoniinia ja noradrenaliinia

Kohtalaisella tai kovalla fyysisellä rasituksella on paras teho masennukseen ja ahdistukseen. Tutkijat selittävät, että se johtuu neuromolekulaarisista mekanismeista, jotka nostavat serotoniinin ja noradrenaliinin tasoa. Masennuksessa sekä serotoniinin että noradrenaliinin taso laskee, joten nämä välittäjäaineet ovat tärkeitä ihmisten onnellisuudelle ja mielenterveydelle.

Tutkimuksessa selvisi myös hieman yllättäen, että parhaat tulokset saavutetaan lyhyillä, viikoittaisilla harjoituksilla. Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että lyhyet harjoitukset ovat helpompia henkilöille, joilla on mielenterveydellisiä ja ehkä myös fyysisiä haasteita.

”Huomionarvoinen seikka on se, että vähäiselläkin fyysisellä harjoittelulla on positiivinen vaikutus mielenterveyteen”, toteaa Ben Singh.