Shutterstock

Elämäsi kunnossa nelikymppisenä

Oikeanlaisella harjoittelulla voit olla vahvempi kuin parikymppisenä, sanoo asiantuntija.

Kehon ei tarvitse olla nuori, jotta siitä voi tulla vahva. Itse asiassa oikeanlaisella harjoittelulla voi saavuttaa yhtä hyviä tuloksia 40 ikävuoden jälkeenkin kuin parikymppisenä.

Tämän osoittaa tutkimus, jonka tekijöistä yksio on Casper Søndenbroe tanskalaisen Bispebjergin sairaalan liikuntalääketieteellisessä yksiköstä.

”Jopa seitsemissäkymmenissä voi kohentaa kuntoaan huomattavasti”, sanoo Søndenbroe.

Avain on raskas voimaharjoittelu, Søndenbroe selittää.

”On erityisen tärkeää keskittyä siihen, että kuormitus on riittävän raskasta, jotta se stimuloi kehitystä. Monet harjoittelevat liian kevyillä painoilla. Kun halutaan tuloksia, kuormitusta pitää lisätä koko ajan. Siten kehosta tulee koko ajan hieman vahvempi. Jos tavoittelee omaa huippukuntoa, tarvitaan tunnin voimaharjoittelu kolme kertaa viikossa, ja joka kerta aivan oman suorituskyvyn rajoilla. Näillä ohjeilla kolmen kuukauden harjoittelu voi parantaa lihasvoimaa jopa 15 prosenttia”, sanoo Søndenbroe.

”Tuo 15 prosenttia vastaa sitä, mitä ihminen menettää kymmenen ikävuoden aikana. Niinpä kolmen kuukauden raskaalla voimaharjoittelulla voi kääntää kehon lihasten kelloa kymmenen vuotta taaksepäin.”

Koko keho hyötyy siitä, että sitä liikuttaan, mutta Søndenbroen mielestä erityisen tärkeää on pitää pakarat, reidet ja selkä vahvoina ikävuosien karttuessa.

”Voima nousta tuolista tai kivuta ylös portaita lähtee takaa ja reisistä”, hän sanoo.

Jos sinulla ei ole kokemusta voimaharjoittelusta, treeni voi tuntua rajulta, mutta sen ei pidä antaa säikäyttää, kommentoi Niklas Meier, joka on osaomistaja kuntoiluyrityksessä.

”Alkuaristus voi iskeä kuin korvapuusti, mutta se ei ole vaarallista”, hän sanoo ja jatkaa:

Keho reagoi eri tavalla

”Jotkut ajattelevat, että eivät kykene enää juuri mihinkään. Mutta vaikka emme olisi tottuneita tekemään jotain, meillä on edelleen toimivat lihakset ja luut, jotka pystyvät tekemään itse asiassa todella paljon.”

Samaan aikaan tulee muistaa, että oma keho reagoi eri tavalla kuin nuorena.

”On hyvä jossain määrin hyväksyä se, että ei enää ole 20-vuotias. Voi sanoa itselleen, että se on ihan okei, että treeni tuntuu hieman erilaiselta. Onhan siitä jo kulunut monta vuotta.”

Kunhan harjoittelussa vaan pääsee vauhtiin, pääsee pitkälle, Meier alleviivaa.

”Moni heistä, joiden kanssa treenaan, tulevat lopulta vahvemmiksi kuin he olivat parikymppisinä. Kuntoa rakennetaan hiljalleen ajan myötä, ei pidä kuvitella, että se tapahtuu yhdessä yössä.”

Samoja ajatuksia on Søndenbroella.

”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa voimaharjoittelua, se vaatii vain hieman vaivannäköä,” hän sanoo.