Vyacheslav Argenberg / http://www.vascoplanet.com/
Røde chilier tørrer i solen

Chili voi lievittää diabetespotilaiden kipuja

Kemiallisella yhdisteellä, joka antaa chilille sen tulisuuden, voi olla huomattava teho – eikä chiliä tarvitse syödä.

Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetekseen voi liittyä monenlaisia komplikaatioita.

Yksi yleisimmistä lisäsairauksista on diabeteksen hermovaurio eli diabeettinen neuropatia.

Neuropatiassa voi esimerkiksi joillakin potilailla jalkaterien tunto heiketä, jolloin he eivät huomaa mahdollisia haavoja ja hiertymiä. Hoitamattomana jalka pääsee vaurioitumaan ja tulehtumaan, mikä pahimmillaan voi johtaa kuolioon ja – useimmiten jalkaterän tai varpaiden – amputaatioon.

Toisilla taas neuropatia aiheuttaa invalidisoivia särkyjä, joiden hoito on vaikeaa.

Nyt uusi tutkimus on tuonut esiin mahdollisen hoitomenetelmän, jossa on eräs ehkä yllättäväkin pääainesosa.

Hoidon perusta on nimittäin chili, tai tarkemmin sanottuna kemiallinen yhdiste, joka saa chilin polttamaan kielellä.

Tutkimuksen on rahoittanut Britannian diabetesliitto, ja se on julkaistu Frontiers in Neurology -sivustolla.

Tehoava yhdiste on nimeltään kapsaisiini. Tutkijoiden tulosten mukaan se pystyy sekä lievittämään kipuja että uudistamaan jo tuhoutuneita hermoja.

Laastarihoito tehosi hyvin

Tutkimukseen osallistui 75 ihmistä, joilla oli diabetes ja neuropatia.

Osallistujista 50 kärsi neuropaattisista säryistä. Heistä 32:ta hoidettiin erityisellä laastarilla, joka sisälsi 8 prosenttia kapsaisiinia ja joka asetettiin 30 minuutiksi kerrallaan molempiin jalkoihin.

18 potilaan kipuja hoidettiin sen sijaan nykyisillä vakiomenetelmillä. Myös niitä 25:tä osallistujaa, jotka eivät olleet kärsineet säryistä, hoidettiin kapsaisiinilaastarilla.

Osallistujia pyydettiin pitämään kipupäiväkirjaa tutkimuksen aikana. Lisäksi tutkijat ottivat ihonäytteitä heidän jaloistaan tutkimuksen alussa ja lopussa.

Kolmen kuukauden kuluttua ilmeni, että kapsaisiinilaastarilla hoidetuilla osallistujilla kivut olivat vähentyneet merkittävästi verrattuna niihin, joilla laastaria ei ollut kokeiltu.

Chilit voivat tutkimuksen mukaan lievittää jalkojen vakavia hermosärkyjä, jotka ovat tavallisia etenkin diabetespotilailla.

© Shutterstock

Tulos voi tutkijoiden mukaan johtua siitä, että kapsaisiini estää hermoista tulevat kipusignaalit, kun sitä voidellaan iholle.

Vielä kivunlievitystä enemmän tutkijoita hämmästytti se, että laastarilla hoidettujen osallistujien ihonäytteissä oli tutkimuksen loputtua useita uusia hermoja verrattuna alkutilanteeseen.

Tutkijat arvelevat tuloksien viittaavan siihen, että kapsaisiinilla on kyky saada tuhoutuneet hermot kasvamaan uudelleen. He korostavat kuitenkin, että tarvitaan lisää tutkimusta, ennen kuin hoitomuotoa voidaan alkaa käyttää yleisesti.

Myös muut tutkimukset kapsaisiinin tehosta ovat tuottaneet lupaavia tuloksia.

On nimittäin huomattu viitteitä myös siitä, että kapsaisiini edistää tiettyjen ihosairauksien, kuten psoriasiksen, hoitoa.