Shutterstock
Apinarokko

Ankara varotoimi: Näin Kiina ehkäisee apinarokkoa

Kiinan ensimmäiset apinarokkotapaukset todettiin perjantaina, minkä jälkeen pääepidemiologi varoitti kansaa.

Kiinan kansalaiset saivat viikonloppuna kehotuksen olla koskematta ulkomaalaisia, jotta apinarokko ei leviäisi. Näin kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Kehotuksen taustalla on Kiinan pääepidemiologi Wu Zunyou maan tautien valvonta- ja ehkäisykeskuksesta.

"Mahdollisten apinarokkotartuntojen välttämiseksi ja osana maamme terveellistä elämäntapaa suositellaan, että ulkomaalaisten kanssa ei oltaisi suojaamattomassa ihokontaktissa", Wu kirjoitti viikonloppuna suositussa sosiaalisessa mediassa Weibossa.

Hän kirjoitti myös, että on syytä välttää kontaktia kaikkiin, jotka ovat oleskelleet ulkomailla viimeisten kolmen viikon aikana.

Ei tarkempia selityksiä

Viestit julkaistiin, kun Kiinassa oli perjantaina rekisteröity ensimmäinen apinarokkotapaus. Sairastunut oli 29-vuotias Kiinan kansalainen, joka oli lentänyt 14. syyskuuta Kiinasta Chongqingista Espanjaan.

Pääepidemiologi ei ole selventänyt, miksi ulkomaalaiset - myös Kiinassa vakituisesti asuvat - muodostaisivat merkittävän tartuntariskin.

Kiinan tiedetään koronapandemian aikana turvautuneen laajoihin toimiin tartuntojen rajoittamiseksi. Maassa on sovellettu tiukkaa eristystä ja matkustuskieltoa.

Apinarokkoa on tällä hetkellä rekisteröity 90 maassa, joissa sitä ei normaalisti esiinny.

Apinarokko on virustauti, joka leviää pääasiassa kosketuksesta. Se ei leviä ilmateitse, ja tartunta edellyttää, että sairastuneella on näkyviä oireita.

Taudin yleisimmät oireet ovat kuume, vilunväreet ja iholle nousevat rakkulat, jotka voivat jättää parantuessaan arpia.