Shutterstock
Sormien naksauttelu

Aiheuttaako sormien naksauttelu nivelrikkoa? Lue vastaus tästä

Sormien ja muiden nivelten naksauttelu voi tuntua mukavalta, mutta monet pelkäävät, että se aiheuttaa vaurioita. Vastaus on selvä, sanoo ylilääkäri.

Se on sinulle varmasti tuttua. Joko sinä itse naksauttelet tai olet kuullut jonkun muun tekevän niin. Naksuvien nivelten ääni ja siitä syntyvä tunne on monien mielestä miellyttävä. Toiset taas kammoksuvat siitä syntyvää ääntä. Suhtautuminen asiaan riippuu paljon siitä, harrastaako naksauttelua itse vai ei.

Mutta onko sormien tai muiden nivelten naksauttelusta jotakin haittaa?

Tanskalaisen Århusin yliopistosairaalan ortopedisen kirurgian ylilääkärin Sten Larsenin mielestä vastaus on selvä.

"Sormia ja niskaa voit kaikin mokomin naksautella. Siitäkin huolimatta, että touhu vieressä istuvan mielestä kuulostaa vastenmieliseltä”, sanoo Larsen. Hän toteaa lisäksi:

"Se on aivan vaaratonta."

Ei kunnon selitystä

Larsen jatkaa, että ei ole oikeastaan olemassa selitystä sille, miksi jotkut ihmiset saavat nivelet naksumaan. Asiaa ei nimittäin ole tutkittu perinpohjaisesti.

Siihen, miksi monet ihmiset naksuttelevat niveliään, on kuitenkin selkeä syy. Näin toteaa Martin Bergen, Tanskassa toimivan kognitiivisen käyttäytymisterapiakeskuksen perustaja. Keskuksessa paneudutaan muun muassa pakko-oireisiin.

"Me ihmiset pidämme toiminnoista, jotka siirtävät ajatukset stressistä ja negatiivisista asioista johonkin ärsyttävään tai virkistävään”, hän sellittää.

Sormien, niskan ja muiden nivelten naksauttelua voidaan verrata vaikka hiuksilla leikkimiseen tai ihon pakonomaiseen nyppimiseen.

Lopettamiseen voi kulua aikaa

Kun ihminen on naksautellut niveliään hetken aikaa, aivot alkavat toimia.

"Aivot automatisoivat kaikki toiminnot, joita toisteaan usein, sillä aivojen mielestä toistuvista toiminnoista voi olla hyötyä”, selittää Bergen.

"Ensin naksauttelu on vähäistä, sitten se lisääntyy."

Vaikka omien nivelten naksauttelu voi tuntua mukavalta, lähellä olevien ihmisten mielestä se voi olla karmivaa. Monet nimittäin yhdistävät nivelten naksauttamisäänen johonkin epämiellyttävään.

"Yleensä naksaus ei merkitse mitään miellyttävää", toteaa Bergen.

Jos haluat lopettaa nivelten naksauttelun kumppanisi tai työkavereidesi vuoksi, varaudu siihen, että tavasta luopumiseen kuluu aikaa.

"Naksauttelun lopettaminen vaatii keskittymistä ja noin kolme viikkoa aikaa. Ja koko sen ajan pitää muistuttaa itseään siitä, että tarkoitus on lopettaa", sanoo Bergen.

Bergen kehottaa myös miettimään tilanteita, jolloin niveliä yleensä tulee naksauteltua. Siten tilanteissa voi itse tarkkailla toimintaansa helpommin. Lisäksi kannattaa miettiä jotain muuta tekemistä tilanteisiin, jolloin aivot mielellään antaisivat käskyn naksautella niveliä.

"Voit esimerkiksi sitoa nauhan käteesi. Kun kosket nauhaan, muistat, että sinun piti lopettaa”, neuvoo Bergen.

Toinen vaihtoehto on odottaminen. Joidenkin mielestä naksauttelusta nimittäin katoaa hohto ajan myötä. Selitys liittyy ikään.

"Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä jäykemmiksi tulevat hänen nivelensä”, sanoo ylilääkäri Sten Larsen.

Silloin nivelet eivät enää pääse ääriasentoihin, joissa naksausääni kuuluu.