"Tuloksemme osoittavat, ettei tärkeää ole ainoastaan se, että aamupalan syö, vaan myös sillä on suuri merkitys, missä nuoret ihmiset nauttivat aamiaista – ja mitä se sisältää," López-Gil kertoo tutkimuksessa tehdyistä havainnoista.
Tutkijatiimi arvelee, että yhteys henkisen hyvinvoinnin ja aamiaisen nauttimispaikan välillä voi liittyä siihen, että koulumatkalla nautittu aamiainen on usein ravintoarvoltaan heikompi kuin vanhempien kotona valmistama aamiainen.
Samalla tutkijat eivät peittele sitä, että he näkevät nuorten henkisen hyvinvoinnin olevan yhteydessä myös terveellisen ja rauhallisen aamiaisen nauttimiseen perheen kesken, sillä se tukee perheen sisäisiä sosiaalisia suhteita.
Vältä munia, juustoa ja lihaa aamiaisella
Ei myöskään ole yhdentekevää, mitä aamiaisella on tarjolla. Tutkijat löysivät myös tästä selkeitä viitteitä tutkimusaineistosta.
Tutkimuksen mukaan hyviä aamupalan aineksia ovat maito, tee, suklaa, kaakao, jogurtti, täysjyväviljatuotteet kuten kaurahiutaleet tai mysli, paahdettu leipä ja muut leivonnaiset.
Sitä vastoin munia, leikkeleitä ja juustoa tulisi espanjalaisen terveystutkimuksen mukaan välttää, sillä ne sisältävät tyypillisesti runsaasti rasvaa ja kolesterolia.
Vaikka tutkimuksen aineisto rajoittuu Espanjaan, ovat sen tulokset linjassa aikaisempien havaintojen kanssa. Tutkijat huomauttavat kuitenkin, että maissa tai kunnissa, joissa esimerkiksi koulut tarjoavat terveellisen ja ravinteikkaan aamiaisen, voidaan havaita erilaisia tuloksia.
"Havaintomme vahvistavat tarpeen edistää tietoisuutta paitsi aamiaisen tärkeydestä osana terveellistä elämäntapaa myös painottaa, että se tulisi nauttia kotona," sanoo López-Gil.
"Nuorten psykososiaalisten terveysongelmien välttämiseksi aamiaisen tulisi sisältää myös maito- ja/tai viljatuotteita – ja siinä tulisi minimoida runsaasti kolesterolia sisältävien eläinperäisten ruoka-aineiden käyttö."
Seuraava askel on tutkia tarkemmin syy- ja seuraussuhteita, jotta voidaan selvittää miksi tarkalleen aamiaisen välistä jättävät tai sen kodin ulkopuolella syövät lapset ja nuoret usein kokevat psyykkisiä haasteita, jotka vaikuttavat heihin sosiaalisesti.