Mihin C-vitamiinista on hyötyä?
C-vitamiini tunnetaan parhaiten siitä, että se vahvistaa kehon immuunipuolustusta.
Päivittäinen C-vitamiinin nauttiminen voi ehkäistä muun muassa sydänsairauksia, korkeaa verenpainetta, tulehduksia, aivoveritulppia, nivelreumaa ja syöpää.
Yhdysvaltalaistutkijat ovat myös osoittaneet, että liian vähäinen C-vitamiininsaanti saattaa altistaa ihmisiä eri sairauksille.
Missä C-vitamiinia on?
Appelsiinista on tullut suorastaan C-vitamiinin symboli. Silti monet muut hedelmät ja vihannekset sisältävät paljon enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, jossa sitä on 45 milligrammaa 100 grammassa – yksi appelsiini painaa noin 100 grammaa.
Esimerkiksi punaisessa paprikassa on viisi kertaa niin paljon C-vitamiinia kuin appelsiinissa.
Voiko C-vitamiinia saada liikaa?
Tavallisesta ruoasta on vaikeaa saada liikaa C-vitamiinia. Jos kuitenkin käyttää sitä ravintolisänä, sitä ei pidä koskaan nauttia suositeltua määrää enempää.
Ravintosuositusten mukaan aikuisen pitäisi saada vuorokaudessa 65–90 milligrammaa C-vitamiinia. Se onnistuu, kun syö esimerkiksi 100 grammaa parsakaalia.
Yleensä liiallinen C-vitamiini erittyy virtsaan ja poistuu siten kehosta.