Shutterstock
Lusikallinen ruokasoodaa

20 asiaa, joihin voit käyttää ruokasoodaa

Se tehoaa finneihin ja likaisiin hampaisiin, tuleen ja jalkahikeen. Tässä 20 uutta käyttötapaa keittiön kaapista löytyvälle valkoiselle jauheelle.

Ruokasoodaa eli natriumvetykarbonaattia löytyy jokaisesta keittiöstä. Sillä on koko joukko tuntemattomia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä kotien monitoimiaineen.

Henkilökohtainen hygienia

Tyttö ja finnit

Ruokasooda tehoaa finneihin, sillä se neutraloi ihon pH:n, poistaa rasvaa ja tappaa bakteereja.

© Shutterstock
 • Ruokasooda deodoranttina: Kun laitat ruodasoodaa kainaloon, vältyt hien hajulta. Pulveri reagoi hien kanssa ja muuttaa kainalon olosuhteet liian suolaisiksi hajua tuottaville bakteereille.

 • Ruokasooda kasvonaamiona: Sekoita kolme osaa ruokasoodaa ja yksi osa vettä ja levitä seos kasvoillesi. Ruokasooda neutraloi ihon pH:n, ja rakeet poistavat epäpuhtauksia, kun huuhdot naamion pois.

 • Ruokasooda sampoona: Sekoita sampooseen hieman ruokasoodaa ennen kuin levität sitä hiuksiisi. Huuhtele huolellisesti. Jauhe sitoo hiustenhoitotuotteita, eli hiuksesi tulevat puhtaammiksi.

 • Ruokasooda hiusharjan puhdistajana: Sekoiteta teelusikallinen ihmejauhetta desilitraan vettä, puhdista kampa tai harja seoksella ja anna kuivua. Seos poistaa luonnollisia hiusrasvoja ja hiustenhottotuotteita harjasta.

 • Ruokasooda ihonpuhdistajana: Sekoita kaksi teelusikallista ruokasoodaa kahteen teelusikalliseen vettä. Levitä seos iholle ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Huuhtele huolellisesti. Seos neutraloi ihon pH:n, poistaa rasvaa ja tappaa bakteereja. Käytä sitä kuitenkin enintään kaksi kertaa viikossa, ettei iho ärsyynny.

Siivous

Tahrainen paita

Ruokasooda auttaa poistamaan tahroja vaatteista.

© Shutterstock

Ruokasoodaa patoihin ja kattiloihin:** Paloiko ruoka pohjaan? Kaada kattilaan hieman vettä ja lisää pari teelusikallista ruokasoodaa. Kiehauta vesi ja kaada pois. Kun soodaa keitetään, se muuttuu emäksiseksi ja irrottaa palaneen ruoan.

 • Ruokasoodaa hopeille: Sekoita kolme osaa ruokasoodaa yhteen osaan vettä. Puhdista värjäytyneet hopeat seoksella ja pese ne sitten huolellisesti, niin saat hohtavan kirkkaat pöytähopeat.

 • Ruokasoodaa tahranpoistoon: Poista esimerkiksi väriliidun jäljet sohvasta tai seinästä kaatamalla ruokasoodaa kostealle rätille ja hankaamalla läikkiä sillä. Ruokasooda sitoo itseensä metalleja ja häivyttää siten läiskät. Menetelmää voidaan käyttää myös öljytahroihin.

 • Ruokasoodaa roskiksen puhdistukseen: Pahanhajuisen roskiksen hajut miedontuvat, jos puhdistat sen ruokasoodalla. Kaada ruokasoodaa puhdistusaineen sekaan, niin roskis sekä puhdistuu että raikastuu.

 • Ruokasoodaa autonpesuun: Lamput, kromiosat, muoviosat ja lasit. Voit puhdistaa ne kaikki sekoituksella, jossa on yksi desilitra ruokasoodaa kahta vesilitraa kohden. Seos ei jätä raitoja. Kuivaa lopuksi rätillä.

Hajut pois

Hikinen kenkä

Ruokasooda poistaa hien hajun ja pitää kengät raikkaaan tuoksuisina.

© Shutterstock
 • Ruokasoodaa jääkaappiin: Pahanhajuinen jääkaappi muuttuu nopeasti raikkaaksi, kun laitat sinne kannettoman astian, jossa on ruokasoodaa, ja anna sen olla kaapissa pari tuntia. Jauhe neutralisoi tympeät tuoksut.

 • Ruokasoodaa rätteihin ja sieniin: Ripottele ruokasoodaa räteille ja sienille ja huuhdo, niin ne raikastuvat.

 • Ruokasoodaa kissan laatikkoon: Ripottele kerros ruokasoodaa kissan laatikon pohjalle ennen kuin laitat sinne hiekkaa. Ruokasooda haihduttaa kissanpissan hajun. Muista kuitenkin vaihtaa soodakerros joka kerta, kun tyhjennät astian.

 • Ruokasoodaa hikisiin kenkiin: Ripottele ruokasoodaa hienhajuisiin kenkiin. Sooda poistaa hajun ja myös pitää kengät raikkaaan tuoksuisina. Ruokasooda neutralisoi voihappoa, joka aiheuttaa jalkahien hajun.

 • Ruokasoodaa sipulin hajuun sormissa: Kun olet ollut tekemisissä sipulin kanssa, sen sisältämä rikki saa sormesi haisemaan sipulille. Hiero silloin ruokasoodaa käsiisi. Jauhe sitoo rikkiä, ja haju katoaa, kun huuhdot kätesi.

… ja kaikki ne muut

Hyttysen pisto

Ruokasooda lievittää hyttysen ja ampiaisen pistoista johtuvaa kutinaa.

© Shutterstock
 • Ruokasoodaa närästykseen: Laita puoli teelusikallista ruokasoodaa lasilliseen vettä ja juo sekoitus. Juoma neutralisoi happoa, joka aiheuttaa närästystä.

 • Ruokasoodaa hyttysen pistoon: Sekoita ruokasoodaa ja vettä tahnaksi ja levitä sitä iholle. Tahna lievittää hyttysen ja ampiaisen pistoista sekä liiallisesta auringonotosta johtuvaa kutinaa.

 • Ruokasoodaa tulipalon sammutukseen: Oletko kokenut rasvapalon liedellä? Sammuta liesi ja kaada kattilaan runsaasti ruokasoodaa. Kun jauhe kuumenee, siitä vapautuu hiilidioksidia, joka tukahduttaa tulen. Menetelmä ei kuitenkaan toimi suurissa rasvapaloissa.

 • Ruokasoodaa viemärin aukaisuun: Kaada pari desilitraa ruokasoodaa viemäriin joka viikko. Se estää viemärin tukkeutumisen ja pahan hajun nousemisen asuntoon.

 • Ruokasoodaa hedelmien pesuun: Haluatko olla varma, että olet poistanut kaiken mullan ja lian juureksista ja hedelmistä ennen kuin syöt ne? Ripottele ruokasoodaa rättiin, hiero sillä hedelmiä ja huuhdo sen jälkeen hyvin.