10 ruokavalion arvion: Sydämelle parhaimmat ja huonoimmat vaihtoehdot

Monet suosituista ruokavalioista tekevät hyvää myös sydämelle, mutta joukossa on kaksi poikkeusta.

Välimeren ruokavaliota pidetään yhtenä maailman terveellisimmistä, sillä se sisältää paljon tuoreita vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, pähkinöitä ja kalaa, mutta vain vähän punaista lihaa ja tyydyttyneitä rasvoja.

© Shutterstock

Monia eri ruokavalioita on viime vuosina hehkutettu terveellisiksi ja painonpudotusta tukeviksi.

Välimeren ruokavalion sanotaan pienentävän riskiä sairastua diabetekseen ja lisäävän kognitiivisia kykyjä. Kivikautisen ihmisen ravintoa mukailevaa paleodieettiä puolestaan mainostetaan sillä, että se pitää verensokerin tasaisena ja auttaa kilojen karistamisessa.

Mutta mikä on paras ruokavalio sydämelle?

Yhdysvalloissa toimiva sydänyhdistys on arvioinut sydämen terveydelle parhaimman ruokavalion laajassa katsauksessa, joka käsitti kaikkiaan 10 ruokavaliota.

Parhaat arviot

Suurin osa ruokavalioista sai katsauksessa hyvät arviot, mutta joukossa oli myös pari poikkeusta.

Aloitetaan sydämelle parhaimmista vaihtoehdoista.

Ykkössijalle nousi kohonneen verenpaineen ehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettu DASH-ruokavalio, jonka nimi tulee englannin sanoista ”Dietary Approaches to Stop Hypertension”.

Se koostuu kalasta, hedelmistä, vihanneksista, täysjyväviljasta, pähkinöistä, kasvirasvoista ja vähärasvaisista maitotuotteista. Lisäksi saa nauttia pieniä määriä alkoholia, rasvoja, sokeria ja suolaa.

10 ruokavaliota

Yhdysvaltalaisen sydänyhdistyksen lista sydämen terveyttä edistävistä ruokavalioista paremmuusjärjestyksessä:

  1. DASH-ruokavalio: DASH-ruokavalio koostuu pääasiassa vihanneksista, juureksista, hedelmistä, täysjyväviljasta, pähkinöistä ja siemenistä sekä vähärasvaisista maitotuotteista. Ruokavalioon kuuluu myös vähärasvainen liha, kana, kala ja kasviproteiinit. Suolaa pitää välttää.
  2. Välimeren ruokavalio: Välimeren ruokavaliossa rajoitetaan maitotuotteiden osuutta ja painotetaan kasvisten, hedelmien, täysjyväviljan, palkokasvien, pähkinöiden, siementen, rasvaisen kalan ja oliiviöljyn käyttöä. Kohtuullinen määrä punaviiniä on sallittu.
  3. Kasvis/kala: Kasvisruokavalio, johon kuuluu kala.
  4. Kasvis + muna ja/tai maitotuotteet: Kasvisruokavalio, johon kuuluu muna ja /tai maitotuotteet.
  5. Vegaaninen: Kasvisruokavalio, joka ei sisällä eläinperäisiä tuotteita.
  6. Vähärasvainen: Ruokavalio, jossa rasvojen osuus on alle 30 prosenttia päivän kokonaisenergiamäärästä.
  7. Erittäin vähärasvainen: Ruokavalio, jossa rasvojen osuus on alle 10 prosenttia päivän kokonaisenergiamäärästä.
  8. Vähän hiilihydraatteja: Ruokavalio, jossa hiilihydraattien osuus on 30–40 prosenttia päivän kokonaisenergiamäärästä.
  9. Paleodieetti: Ruokavalio, joka ei sisällä viljoja, palkokasveja, teollisia rasvoja eikä maitotuotteita.
  10. Erittäin vähän hiilihydraatteja/ketodieetti: Ruokavalio, jossa hiilihydraattien osuus on alle 10 prosenttia päivän kokonaisenergiamäärästä.

Arvion mukaan toiselle sijalle nousi Välimeren ruokavalio, joka sisältää tuoreita kasviksia, kalaa, hedelmiä, palkokasveja, pähkinöitä ja täysjyväviljaa. Välimeren ruokavaliossa suolan ja alkoholin käyttö eivät ole niin rajoitettuja kuin DASH-ruokavaliossa.

Kala-kasvis- ja kasvisruokavalio, joka sisältää munan ja/tai meijerituotteet sijoittuvat myös listan kärkipäähän.

Sydämen terveydelle huonoja vaihtoehtoja puolestaan olivat paleo- ja ketodieetit.

Niissä nautitaan paljon rasvoja ja vähän kuituja, mikä on sydämelle huono yhdistelmä. Tutkimuksissa suuri määrä tyydyttynyttä rasvaa ja pieni määrä kuituja on yhdistetty sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Keskitason vaihtoehdot

Loput arviossa mukana olleet ruokavaliot ovat sydämen terveyden kannalta keskitason vaihtoehtoja. Niistä parhaimmat pisteet saivat vegaaninen ja vähärasvainen ruokavalio. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että B-12-vitamiinin saanti voi olla liian vähäistä täysin vegaanisessa ruokavaliossa.

Tutkijat totesivat myös, että vähärasvaisessa ruokavaliossa vältetään liian usien kaikkia rasvoja, kun heidän mukaansa pitäisi välttää tyydyttyneitä eli kovia rasvoja ja korvata ne tyydyttymättömillä eli pehmeillä rasvoilla.

Toiseksi huonoimmat vaihtoehdot sydämelle olivat erittäin vähärasvainen ja erittäin vähän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio. Kummassakin rajoitetaan sellaisten ruoka-aineiden saantia, joita pidetään sydämelle terveellisinä. Niitä ovat muun muassa pähkinät ja kasviöljyt.