Yhdysvalloissa toimiva sydänyhdistys on arvioinut sydämen terveydelle parhaimman ruokavalion laajassa katsauksessa, joka käsitti kaikkiaan 10 ruokavaliota.
Parhaat arviot
Suurin osa ruokavalioista sai katsauksessa hyvät arviot, mutta joukossa oli myös pari poikkeusta.
Aloitetaan sydämelle parhaimmista vaihtoehdoista.
Ykkössijalle nousi kohonneen verenpaineen ehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettu DASH-ruokavalio, jonka nimi tulee englannin sanoista ”Dietary Approaches to Stop Hypertension”.
Se koostuu kalasta, hedelmistä, vihanneksista, täysjyväviljasta, pähkinöistä, kasvirasvoista ja vähärasvaisista maitotuotteista. Lisäksi saa nauttia pieniä määriä alkoholia, rasvoja, sokeria ja suolaa.
Arvion mukaan toiselle sijalle nousi Välimeren ruokavalio, joka sisältää tuoreita kasviksia, kalaa, hedelmiä, palkokasveja, pähkinöitä ja täysjyväviljaa. Välimeren ruokavaliossa suolan ja alkoholin käyttö eivät ole niin rajoitettuja kuin DASH-ruokavaliossa.
Kala-kasvis- ja kasvisruokavalio, joka sisältää munan ja/tai meijerituotteet sijoittuvat myös listan kärkipäähän.
Sydämen terveydelle huonoja vaihtoehtoja puolestaan olivat paleo- ja ketodieetit.
Niissä nautitaan paljon rasvoja ja vähän kuituja, mikä on sydämelle huono yhdistelmä. Tutkimuksissa suuri määrä tyydyttynyttä rasvaa ja pieni määrä kuituja on yhdistetty sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.
Keskitason vaihtoehdot
Loput arviossa mukana olleet ruokavaliot ovat sydämen terveyden kannalta keskitason vaihtoehtoja. Niistä parhaimmat pisteet saivat vegaaninen ja vähärasvainen ruokavalio. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että B-12-vitamiinin saanti voi olla liian vähäistä täysin vegaanisessa ruokavaliossa.
Tutkijat totesivat myös, että vähärasvaisessa ruokavaliossa vältetään liian usien kaikkia rasvoja, kun heidän mukaansa pitäisi välttää tyydyttyneitä eli kovia rasvoja ja korvata ne tyydyttymättömillä eli pehmeillä rasvoilla.
Toiseksi huonoimmat vaihtoehdot sydämelle olivat erittäin vähärasvainen ja erittäin vähän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio. Kummassakin rajoitetaan sellaisten ruoka-aineiden saantia, joita pidetään sydämelle terveellisinä. Niitä ovat muun muassa pähkinät ja kasviöljyt.