Terveys

Terveys on laaja käsite. Mutta milloin ihminen on terve? Fyysinen terveys liittyy terveellisiin elämäntapoihin, ruokavalioon ja liikuntaan, mutta miten psyykkinen terveys pitäisi huomioida?
Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmän mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, ei siis vain olotila, jossa ihmisellä ei ole riesanaan sairauksia tai muita vaivoja.
Tieteen Kuvalehden lukuisista terveysaiheisista jutuista opit lisää terveydestä ja hyvinvoinnista. Aihepiiri ulottuu laihduttamisesta ja liikunnasta ravitsemukseen ja avuntouintiin.

Naisen vatsa

Terveys on fyysistä ja psyykkistä

Keho ja terveys liittyvät yhteen. Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka harrastavat säännöllisesti liikuntaa ja syövät terveellisesti ja monipuolisesti, auttavat samalla itseään pysymään fyysisesti ja psyykkisesti terveenä. Säännöllinen liikunta ehkäisee myös stressiä ja masennusta. Lisäksi se parantaa unen laatua, lisää elinvuosia ja pienentää lihastulehdusten ja muiden ikääntymiseen liittyvien kroonisten sairauksien riskiä. Terveellinen ja monipuolinen ravinto voi myös ehkäistä kroonisia sairauksia, auttaa nukkumaan paremmin, pitää verensokerin tasaisena ja painon kurissa. Huono ja liian vähäinen uni on haitaksi terveydelle, sillä uni vahvistaa immuunijärjestelmää sekä kohottaa mielialaa ja tehostaa oppimiskykyä ja muistia. Tutustu artikkeleihin ja lue lisää terveydestä.

Mitä on psyykkinen terveys?

Psyykkinen terveys vaikuttaa siihen, miten ihminen pystyy kohtaamaan elämän eri haasteita. Ihmisillä, joilla on pitkäaikaisia mielenterveyden ongelmia, on kohonnut riski sairastua masennukseen. He eivät myöskään elä niin pitkään kuin ihmiset, joiden psyykkinen terveydentila on hyvä.
Tutkijoiden mukaan mielenterveyttä voi edistää keskittymällä oman elämän yksilöllisiin, sosiaalisiin ja rakenteellisiin elementteihin. Yksilölliset elementit ovat säännöllinen liikunta, riittävä uni, mielekäs arki sekä positiivinen käsitys omasta itsestä. Sosiaaliset elementit liittyvät omaan lähiympäristöön ja rakentaviin ihmissuhteisiin. Ja rakenteelliset elementit taas turvallisuuteen, hyvää talouteen ja asumisoloihin.

Aivot vaaleanpunaisella taustalla

© Shutterstock