Shutterstock
astroidi 2

Voiko ydinase suojata Maata asteroidilta?

Nasa kuulemma tutkii mahdollisuuksia torjua ydinpommeilla asteroideja, jotka uhkaavat törmätä maapalloon. Onko idea toteutettavissa?

Ydinpommilla on ainakin teoriassa mahdollista torjua asteroidi-isku. Keinoa voitaisiin käyttää hätätilanteessa, todetaan yhdysvaltalaisten tutkijoiden vuonna 2021 antamassa yksityiskohtaisessa selonteossa.

Johns Hopkinsin yliopiston astrofyysikon Patrick Kingin johtama tutkimusryhmä korosti sitä, että uhkaava asteroidi pitäisi havaita jo useita vuosia ennen kuin se todennäköisesti osuu maapalloon.

Siinä tapauksessa asteroidin kurssia voitaisiin yrittää muuttaa tönäisemällä. Tätä mahdollisuutta on selvitetty esimerkiksi Nasan tutkimushankkeessa, jossa DART-törmäysluotainta testattiin ensimmäisen kerran avaruudessa syksyllä 2022. Pukkaus vaikutti asteroidin kuun rataan minimaalisesti, mutta muutos todisti, että yhteentörmäyksiä voidaan estää, kun ollaan liikkeellä ajoissa.

Pieniä kappaleita on vaikea havaita, ennen kuin ne ovat tulleet suhteellisen lähelle Maata. Niitä voidaan kuitenkin yrittää torjua ydinaseilla.

Patrick Kingin tutkijaryhmä simuloi läpimitaltaan 100-metrisen kappaleen räjäytystä, kun sen etäisyys Maahan oli puolesta vuodesta viikkoon.

Simulaatio perustui megatonnin ydinräjähteeseen, joka vastaa voimaltaan noin 65:tä Hiroshimaan pudotettua ydinpommia. Teho riittäisi varmastikin asteroidin hajottamiseen.

Ydinase voi pelastaa Maan

Yhdysvaltalaisten ja venäläisten tutkimusten mukaan ydinaseella on mahdollista tuhota Maan lähelle tulevia asteroideja.

pommi lähellä Maata
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Pommi on viimeinen keino

Räjäytyksellä voidaan estää asteroidia törmäämästä Maahan. Koska tehokkaimmatkin ydinaseet painavat alle tuhat kiloa, kantoraketit voivat hyvin kuljettaa niitä.

astroidi tuhoutuu
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Asteroidi pirstoutuu

Pommin pitää hajottaa asteroidi. Laskelmien mukaan räjähdysvoimaltaan megatonninen ydinase pystyy särkemään asteroidin, jonka läpimitta on 100 metriä.

astroidi tuhoutui
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Maahan putoaisi vain murusia

Mitä aiemmin asteroidi rikotaan, sen parempi. Jos uhkaavaan törmäykseen olisi aikaa kaksi kuukautta, vain 0,1 prosenttia asteroidin jäännöksistä osuisi maapalloon.

Vuonna 2018 tehdyssä venäläistutkimuksessa selvitettiin mahdollisuuksia tuhota pommilla läpimitaltaan 200-metrinen asteroidi. Laskelmat osoittivat, että kolmen megatonnin räjähdysvoima riittää. Lisäksi kävi ilmi, että osuma asteroidin ytimeen, kuten syvän kraatterin pohjaan, tehostaa vaikutusta.

Räjäytyksen seurauksia ei voida tutkia käytännössä, sillä kansainväliset sopimukset kieltävät ydinaseiden sijoittamisen avaruuteen ja niiden käyttämisen siellä. Luultavasti siinä tapauksessa, että maapallo on tuhoutumisvaarassa, useimmat valtiot ovat valmiita hyväksymään niiden käytön.