Voiko bensiini vanhentua?

Miten kauan bensiini säilyy, jos sitä hamstraa vaikkapa katastrofin varalta niin kuin Last of Us -sarjassa?

© HBOmax

Last of Us -sarjassa eletään suuren katastrofin jälkeisessä maailmassa, jossa on pulaa kaikesta. Periaatteessa polttoainepulaan voisi varautua varastoimalla bensiiniä ennakolta, mutta bensiini ei säily loputtomiin, muistuttaa professori Anne-Belinda Bjerre Ålborgin yliopistosta.

"Jos säiliö on tiukasti suljettu, bensiini voi teoriassa säilyä vuosia, mutta jos säiliössä on reikä, bensiini haihtuu."

Ensin haihtuvat ne bensiinin ainesosat, jotka helpottavat bensiinin syttymistä moottorissa, eli etanoli ja oktaanit, jotka haihtuessaan myös synnyttävän bensiinille ominaisen hajun.

6 kuukautta. Niin kauan bensiini säilyy avatussa säiliössä 20 asteen lämpötilassa.

"Bensiini koostuu monista ainesosista, muun muassa etanolista ja muista aineista, joiden ansiosta se palaa helpommin ja puhtaammin. Jos ne ovat haihtuneet pois, moottorin käynnistyminen voi olla vaikeaa", Bjerre selittää.

Vesi, happi ja lämpö pilaavat bensiinin

Jos säiliö ei ole täysin tiivis, bensiinin voi tulla vettä, sillä bensiinin sisältämä etonoli vetää vettä puoleensa. Vesi ei tee hyvää polttomoottorille. Jos bensiini on kosketuksissa ilman kanssa, se voi myös hapettua, jolloin osa bensiinin hiilivedyistä muodostaa tahmean kalvon, joka ei myöskään ole hyväksi moottorille.

Myös lämpötila vaikuttaa säilyvyyteen. Öljy-yhtiö BP:n mukaan sen myymä bensiini säilyy avatussa säiliössä 20 asteen lämpötilassa kuusi kuukautta, mutta 30 asteessa vain kolme kuukautta.