Unsplash

Viisi vuoden 2022 kiinnostavinta tekniikkaa

Applen virtuaalilasit, älykkäämpi koti ja kassattomat kaupat. Tässä on tekniikkaekspertin arvio siitä, mitä vuosi 2022 tuo tullessaan.

Tekninen kehitys etenee vauhdilla, mutta se suuntaa harvoin sinne, minne luullaan.

Tässä ovat vuoden 2022 viisi suurinta uutista ja trendiä.

1. Virtuaalilaseista tulee vuoden suurin laiteuutuus

Fitness on hyvä esimerkki siitä, mihin virtuaalilaseja voi käyttää. (Ei maksettua sisältöä.)

Suurimmat odotukseni tänä vuonna kohdistuvat ehdottomasti yhteen tekniikkaan.

Uskon, että vuodesta 2022 tulee vuosi, jolloin lanseerataan virtuaalilasit, jotka antavat esimakua seuraavasta suuresta tietotekniikan murroksesta.

Pian nähdään varmasti yhdet tai useammat virtuaalilasit, jotka luovat perustan tulevaisuuden digitaalisille kokemuksille ja viestinnälle virtuaalitodellisuudessa tai lisätyn todellisuuden tai tehostetun todellisuuden maailmoissa.

Uusi palsta esittelee viikon tärkeimmät tekniikkauutuudet

Nicolai Franck tekniikkapalsta
©

Palstaa pitää tanskalainen tekniikkatoimittaja Nicolai Franck, joka tuntee kaiken maailman vekottimet, tietoverkot ja digipalvelut.

Palsta on riippumaton, eivätkä tuotteiden valmistajat maksa tuotteidensa mainitsemisesta.

Meta (Facebook) on jo pitkään rummuttanut siitä, että yhtiö aikoo vuoden lopulla lanseerata uudet, Oculus Quest 2 -mallia kehittyneemmät virtuaalilasit.

Odotan myös Applen esittelevän vuonna 2022 yhtiön ensimmäisen virtuaalisilmikon. Siitä ei ole varmuutta, saadaanko tuote myyntiin jo tänä vuonna.

Toinen yritys, jota kannattaa pitää silmällä, on Snapchat, joka myös on investoinut paljon lisättyyn todellisuuteen.

2. Älykodista tulee oikeasti älykäs

Hyvä havainnollistus siitä, miten Matterin on tarkoitus toimia. (Ei maksettua sisältöä).

Älykoti on ollut monille liian vaikea ajatus toteuttavaksi.

Ei ole mahdollista ostaa verkkoyhteydellä varustettua lamppua tai termostaattia ja olla varma siitä, että laitteita voidaan hallita samalla sovelluksella – tai että tukevatko ne ylipäänsä suosimaasi älykotisovellusta.

Usein tarvitaan lisäksi erityinen Philips Hue -reititin tai IKEA gateway, jotta laitteet toimivat.

Arvaukseni on, että vuodesta 2022 tulee vuosi, jolloin älykodin kaaokseen saadaan oikeasti järkeä.

Yhteenliittymän, joka koostuu kaikista markkinoiden keskeisistä toimijoista (Amazon, Apple, Google, IKEA, Signify ja yli 200 muuta yritystä), on määrä vuonna 2022 lanseerata uusi yhteinen standardi nimeltä ”Matter”.

Kyseessä on internetprotokolla, joka varmistaa, että kaikki Matteria tukevat älykotituotteet voivat viestiä keskenään ja että niitä voidaan hallita samalla sovelluksella.

Lisäksi yhteenliittymä lupaa, että uusien laitteiden liittäminen helpottuu. Matter-protokollan pitäisi myös turvata se, että turvallisuuspuoli on kunnossa.

Useat valmistajat ovat jo CES-messuilla eli vuoden suurimmilla tekniikkamessuilla esitelleet tuotteita, jotka tukevat Matteria, kun protokolla julkistetaan.

3. Kassattomat kaupat yleistyvät

Amazon selittää, miten kassattomat supermarketit toimivat. (Ei maksettua sisältöä.)

Olet ehkä kuullut Amazon Gosta – kassattomasta supermarketista, jossa ostokset voi pakata hyllyltä suoraan kassiin ja kävellä kaupasta ulos jonottamatta kassalla.

Supermarket toimii niin, että kamerat ja anturit rekisteröivät sen, mitä asiakas ottaa mukaansa. Ja tietokoneälyn ansiosta järjestelmä veloittaa asiakkaan tililtä automaattisesti oikean summan.

Amazon ehti esittelemään tekniikan ensimmäisenä, mutta useat kilpailevat yritykset kehittävät vastaavaa. Vuoden 2021 lopulla myös Britanniassa avautuivat ensimmäiset kassattomat supermarketit.

Suomessakin on avattu reilun vuoden aikana useita automaattisia pieniä korttelikauppoja.

Uskon, että vuoden 2022 kuluessa kassattomia kauppoja nähdään suurimmassa osassa Länsi-Eurooppaa.

Lisäksi päivittäistavaraliikkeissä nähdään paljon lisää itsepalvelu- ja automatisointiratkaisuja ja muutoksia kauppojen tilanjaossa, joilla kaikilla pyritään pääsemään eroon kassatyöntekijöistä, kassahihnoista ja jonoista.

4. Seuraava suuri alusta tukee luovaa sisältötaloutta tai NFT:tä

Aikoinaan mullistavia olivat YouTube ja Facebook, sitten tulivat Snapchat ja Instagram ja nyt ehkä TikTok.

Mistä alustasta tulee seuraava iso hitti?

En osaa ehdottaa mitään tiettyä palvelua, mutta luulen, että vuonna 2022 suosiossa nousevat alustat, jotka tukevat luovaa sisältötaloutta ("creator economy").

Yksi selkeimmistä luovan sisältötalouden alustoista on Patreon, joka tekee mahdolliseksi tukea taloudellisesti luojia, creators, eli sisällöntuottajia – kirjoittivatpa he sitten artikkeleita tai kirjoja tai tuottivat podcasteja tai jotain aivan muuta.

Sisällöntuottajiin lasketaan myös ne, jotka ansaitsevat YouTube- tai TikTok-videoilla, Substack- ja Revue-uutiskirjealustoilla tai OpenSea-NFT-alustalla.

Yksi vuoden 2022 erityinen kasvualue voisivat olla juuri NFT-alustat. Niillä muotoilijoiden, muusikoiden, kirjailijoiden ja elokuvantekijöiden on mahdollista julkaista ja myydä digitaalisia tuotteitaan tavalla, jossa oikeastaan myydään osaomistajuus teokseen.

Kyse voisi olla myös NFT-alustoista, joilla yritykset voivat myydä virtuaalimaailmoissa käytettäviä tuotteita ja joissa käydään alussa mainituilla virtuaalilaseilla.

Vaikka ajatus kuulostaa hullulta, niin Nikestä Gucciin tuotemerkit ovat jo kehittämässä kenkiä, vaatteita ja laukkuja digitaalisten avatarien käyttöön tai tulevaisuuden kolmiulotteiseen virtuaaliseen metaversumiin.

5. Teknologiayritykset muuttuvat autonvalmistajiksi – ja kuljettajattomat autot nousevat taas otsikoihin

Sony käynnistää tänä vuonna Sony Mobility -nimisen autoyrityksen toiminnan. Tässä esitellään yrityksen VISION-S02-konseptiautoa. (Ei maksettua sisältöä).

Vuonna 2021 sähköautot löivät itsensä läpi, ja siirtyminen mekaanisista bensiinikoneista akkutoimisiin rullaaviin tietokoneisiin sai vauhtia.

Autoista on oikeasti tulossa tietokoneita – ja koska liikenteessä liikkuu paljon rahaa – myös teknologiayritykset ovat alkaneet laajentua autoalalle.

Tulevaisuuden kuljettajattomissa autoissa sulautuvatkin monella tapaa täydellisesti yhteen kaikki ne tekniikat, jotka hallitsevat maailmaa vuosia tästä eteen päin.

Google on kuljettajattomia autoja kehittävän Waymonsa ansiosta alan pioneeri, mutta nyt kaikki muutkin alan yritykset ovat ryhtymässä leikkiin mukaan.

Amazon on ostanut kuljettajattomia autoja tuottavan Zooxin ja omistaa 20 prosenttia sähköautoyritys Rivyanista.

Sony on juuri ilmoittanut, että sille perustetaan tänä vuonna auto-osasto. Kiinalaiset Xiaomi ja Huawei ovat vähän aikaa sitten tehneet saman.

Vaikka Apple ei ole vielä paljastanut korttejaan, on julkinen salaisuus, että se on vuodesta 2014 kehittänyt autoa.

Teknologiayritykset yrittävät siten enenevässä määrin laajentua auto- ja liikennealalle, ja ne haluavat olla mukana luomassa sitä, mitä pidetään kuljetusalan Graalin maljana: kuljettajatonta autoa.

Odotettavissa on siis paljon autouutisia ja optimistisia tiedotteita siitä, milloin yritykset ovat valmiita lanseeraamaan auton, joka pystyy ajamaan täysin omin päin.

Viimeksi mainittu ei tosin varmastikaan toteudu vielä tänä vuonna.