Shutterstock
Mies kuuman auringon alla

Viilentävät vaatteet tekevät tuloaan

On onnistuttu kehittämään vaatteisiin sopiva materiaali, joka vaikuttaa viilentävästi heijastamalla valoa ja säteilemällä lämpöä. Se on yhdistettävissä jo olemassa oleviin kankaisiin.

Yleensä helteellä suomalaiset ovat tottuneet vähentämään vaatteita. Tulevaisuudessa voidaan toimia toisin.

Kiinalaisen HUST-yliopiston tutkijat ovat nimittäin kehittäneet materiaalin, joka heijastaa valoa ja säteilee lämpöä nanotekniikan avulla.

Kun materiaalia käytetään vaatteissa, viilentävä vaikutus voi olla useita asteita, vaikka ilma olisi hautovan kuumaa ja kosteaa.

Minimaaliset helmet heijastavat valoa

Materiaali saa ominaisuutensa muun muassa mikroskooppisista hiukkasista, jotka muodostavat helmiä ja kuituja. Osaa uuden materiaalin valmistusaineista käytetään jo vastaaviiin tarkoituksiin. Esimerkiksi titaanioksidi eli -valkoinen toimii UV-suojana aurinkovoiteissa.

Materiaali sisältää myös polytetrafluorieteeniä (Teflon) ja biohajoavaa polyesteriä, polylaktidia (PLA).

Teflon ja titaanioksidi vaikuttavat viilentävästi, sillä ne heijastavat ultraviolettisäteitä ja estävät siten lämpenemistä. Polylaktidi puolestaan imee itseensä ja lähettää kehon infrapuna- eli lämpösäteilyä.

Kun käytetään tavallisia kankaita, vaatteet eivät viilennä, sillä ne estävät kehon lämpöä säteilemästä ympäristöön. Siksi ruumiinlämpö uhkaa luonnollisesti nousta, kun ilma on kuumaa.

Iho pysyy viileänä auringonpaahteessa

Materiaali on suunniteltu erityisesti kuuman ilmastovyöhykkeen asukkaiden tarpeisiin, mutta siitä voi tulla maailmanmenestys ilmastonmuutoksen myötä. Testitulokset ovat lupaavia.

Koehenkilö oleskeli auringonpaisteessa päällään liivi, jonka toinen puoli oli valmistettu uudesta materiaalista ja toinen puoli puuvillasta.

Puuvillan alla ihon lämpötila nousi tunnissa 31 asteesta 37 asteeseen, mutta uuden materiaalin alla se oli noussut vain asteen.

Ylävartalon lämpötilat viileämpi toinen puoli

Koehenkilö oleskeli auringonpaisteessa päällään liivi, jonka toinen puoli oli valmistettu uudesta materiaalista ja toinen puoli puuvillasta. Tunnin kuluttua hänen ihonsa oli uuden materiaalin alla (oikea puoli) viisi astetta viileämpi kuin puuvillan alla (vasen puoli).

© S. Zeng et al./Science

Toisessa kokeessa kolme autoa oli pysäköity keskipäivän ajaksi (klo 11–13) aurinkoon. Yksi niistä oli peitetty uudella materiaalilla, yksi tavallisella autopeitteellä ja yksi oli ilman suojaa.

Peitteettömässä autossa lämpötila nousi 60 asteeseen. Tavallisella autopeitteellä suojatussa autossa oli 57 astetta. Uuden materiaalin alla auto lämpeni sen sijaan vain 30-asteiseksi.

Uuden materiaalin etuihin kuuluu se, että sitä on helppo käsitellä ja yhdistää vaatteissa jo nykyään käytettäviin kankaisiin. Siksi tutkijat uskovat, että keksintöä aletaan hyödyntää tekstiiliteollisuudessa jo vuoden kuluessa.