Lentoliikenne on yksi suurimmista liikenteen hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista. Siksi ilmailussa on meneillään monia vihreän lentämisen kehityshankkeita.
Sähkökäyttöisiä lentokoneita suunniteltiin nopeasti, ja monet miehittämättömät sähkölentokoneet ovatkin jo nousseet ilmaan.
Haasteena on kuitenkin ollut löytää lentokoneen moottoreihin riittävän tehokas polttoaine.
Nestemäinen vety on osoittautunut lupaavaksi useissa miehittämättömissä lentokonemalleissa. Nyt saksalaisyrityksen nestemäisellä vedyllä toimiva sähkölentokone on noussut lentäjän kanssa taivaalle.
Kunnian nestemäisellä vedyllä toimivan lentokoneen miehitetystä ensilennosta sai Stuttgartissa toimiva H2FLY-yritys, joka kertoi lennosta lehdistötiedotteessaan.
Neste voittaa kaasun
HY4-lentokoneessa on polttokennojärjestelmä ja kryogeenisissa lämpötiloissa varastoitua nestemäistä vetyä.
HY4-kone teki yhteensä neljä koelentoa, joista yksi kesti yli kolme tuntia.
Aiemmat vetykäyttöiset koelentokoneet ovat usein käyttäneet kaasumaista vetyä, mutta H2FLY on korvannut kaasumaisen vedyn nestemäisellä vedyllä.
Nestemäisen vedyn kryogeeninen varastointi tarkoittaa, että vety jäähdytetään –253 asteeseen, jolloin siitä tulee nestemäistä.

Korvaamalla kaasumainen vety nestemäisellä vedyllä H2FLY kaksinkertaisti uuden HY4-lentokoneen tehon. Kuvassa oleva säiliö on täytetty –253 asteeseen jäähdytetyllä vedyllä. Tässä lämpötilassa vety on nestemäistä.
Nestemäisellä vedyllä täytetty lentokoneen säiliö painaa huomattavasti vähemmän kuin paineistettu kaasumainen vety, joten lentokone voi lentää pidemmälle ja se voi ottaa enemmän lastia.
Nestemäistä vetyä käyttämällä H2FLY-koneen toimintamatka nousi 750 kilometristä 1 500 kilometriin.
”Yhdessä kumppaneidemme kanssa olemme osoittaneet, että nestemäinen vety tukee päästötöntä lentämistä keskipitkillä ja pitkillä etäisyyksillä”, sanoi H2FLY-yrityksen toinen perustaja, professori Josef Kallo lehdistötiedotteessa.
”Odotamme innolla, että tekniikkaa päästään käyttämään pienissä matkustajakoneissa, jolloin voidaan vähentää reittilentojen hiilidioksidipäästöjä.”
H2FLY:llä on jo käynnissä muitakin vetyhankkeita. H2F-175-polttokennojärjestelmän kehittämisen myötä tavoitteena on päästä jo 8,2 kilometrin lentokorkeuteen.