Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

APRILLIA, APRILLIA: Venäläishakkerit lisäsivät kesäaikaan tunnin: Nyt kelloa on käännettävä tunti taaksepäin

Toissayönä tapahtunut hakkerihyökkäys on saanut kaikki suomalaiset digitaaliset kellot näyttämään väärää aikaa. Kellot ovat nyt tunnin edellä oikeaa kesäaikaa. Virhe voi merkitä pääsiäisen siirtymistä.

Shutterstock

Vaikka siirryimme juuri kesäaikaan, nyt on taas käännettävä kelloa taaksepäin.

Kaikki Suomen digitaaliset kellot ovat näyttäneet kuluneen vuorokauden väärää aikaa, sillä ne siirtyivät eilen virheellisesti kaksi tuntia eteenpäin yhden sijaan. Ne siis edistävät nyt tunnin.

Digitaalinen virhe johtuu asiantuntijoiden mukaan siitä, että kaikki Pohjoismaat ovat joutuneet hakkerihyökkäyksen kohteeksi.

Menetelmä, jota tässä on käytetty, on ammattilaisten suosima ja samantyyppinen kuin mitä venäläishakkerit käyttivät Yhdysvaltojen vaalien aikana.
Aapo Rilli, Lappeenrannan datalogisen analyysi-instituutin johtaja

Venäläishakkerit leikkivät Suomen ajalla

Digitaalisten laitteiden aikaa hallitaan maailmanlaajuisella NTP-palvelimien verkostolla (NTP = Network Time Protocol). Palvelimet ovat yhteydessä useisiin maailman tarkimmista atomikelloista, ja ne pitävät maailman ajan tasalla eli koordinoidussa yleisajassa (ns. UTC-aika) mikrosekuntien tarkkuudella.

Älypuhelimesi kello tarkistaa UTC-ajan säännöllisesti mobiiliverkosta, jolla on yhteys NTP-palvelimiin. Myös tietokoneet ja tabletit lähettävät tietyin väliajoin kyselyn NTP-verkolle laitteen kellon pitämiseksi ajassa.

Tähänastisten tietojen mukaan venäläisten hakkerien hyökkäys on muuttanut protokollan koodia niin, että palvelimet eivät kesäaikaan siirryttäessä hakeneet aikaa atomikelloilta vaan tavallisesta rannekellosta.

Televiestintäyhtiöt koko maassa tekevät nyt kiivaasti töitä päivityksen asentamiseksi, jotta kaikkien digitaalisten laitteiden kellot saataisiin mahdollisimman pian kesäaikaan.

Hakkerihyökkäys vaarantaa pääsiäislomat

Hyökkäys voi merkitä sitä, että pääsiäispäiviä joudutaan siirtämään merkittävästi. Pääsiäinen on aina kevätpäiväntasausta seuraavan ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.

Asiantuntijat arvelevat, että hakkerit ovat siirtäneet ajanlaskua vähän kerrallaan viimeksi kuluneiden kahden kuukauden aikana. Tänä vuonna täysikuu osui juuri kevätpäiväntasauksen aikaan, ja jos kellonaika on ollut tunnin edellä jo tuolloin, pääsiäinen on ehkä sijoitettu väärään kohtaan.

Tämä merkitsee sitä, että pääsiäisen pitäisi tänä vuonna olla 24. maaliskuuta eikä 21. huhtikuuta, ja työnantajajärjestöjen on nyt otettava kantaa siihen, onko työntekijöillä oikeus pitää vapaata huhtikuussa väärinlaskettuina päivinä.

Lue myös:

Tietokoneet

Uusi ennätys: Näin nopea internetistä tulee

2 minuuttia
Ihminen

Tutkijat: Uusi lääke nollaa jetlagin

9 minuuttia
Akut

Uusi akku lataa itsensä ilman vesihöyrystä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota