Venäläishakkerit leikkivät Suomen ajalla
Digitaalisten laitteiden aikaa hallitaan maailmanlaajuisella NTP-palvelimien verkostolla (NTP = Network Time Protocol). Palvelimet ovat yhteydessä useisiin maailman tarkimmista atomikelloista, ja ne pitävät maailman ajan tasalla eli koordinoidussa yleisajassa (ns. UTC-aika) mikrosekuntien tarkkuudella.
Älypuhelimesi kello tarkistaa UTC-ajan säännöllisesti mobiiliverkosta, jolla on yhteys NTP-palvelimiin. Myös tietokoneet ja tabletit lähettävät tietyin väliajoin kyselyn NTP-verkolle laitteen kellon pitämiseksi ajassa.
Tähänastisten tietojen mukaan venäläisten hakkerien hyökkäys on muuttanut protokollan koodia niin, että palvelimet eivät kesäaikaan siirryttäessä hakeneet aikaa atomikelloilta vaan tavallisesta rannekellosta.
Televiestintäyhtiöt koko maassa tekevät nyt kiivaasti töitä päivityksen asentamiseksi, jotta kaikkien digitaalisten laitteiden kellot saataisiin mahdollisimman pian kesäaikaan.
Hakkerihyökkäys vaarantaa pääsiäislomat
Hyökkäys voi merkitä sitä, että pääsiäispäiviä joudutaan siirtämään merkittävästi. Pääsiäinen on aina kevätpäiväntasausta seuraavan ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
Asiantuntijat arvelevat, että hakkerit ovat siirtäneet ajanlaskua vähän kerrallaan viimeksi kuluneiden kahden kuukauden aikana. Tänä vuonna täysikuu osui juuri kevätpäiväntasauksen aikaan, ja jos kellonaika on ollut tunnin edellä jo tuolloin, pääsiäinen on ehkä sijoitettu väärään kohtaan.
Tämä merkitsee sitä, että pääsiäisen pitäisi tänä vuonna olla 24. maaliskuuta eikä 21. huhtikuuta, ja työnantajajärjestöjen on nyt otettava kantaa siihen, onko työntekijöillä oikeus pitää vapaata huhtikuussa väärinlaskettuina päivinä.