nb_u07 VR Torture

Virtuaalitodellisuus on tulevaisuuden kidutusväline

Virtuaalitodellisuuden on jo todettu mullistavan niin filmit kuin pelitkin, mutta nyt asiantuntijat varoittavat siitä, että tekotodellisuutta voidaan käyttää myös kidutusvälineenä.

torstai 12. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Olet ahtaassa tilassa. Seinillä on geometrisiä kuvioita, joiden katsominen kirjaimellisesti tekee pahaa. Kulmassa on sänky ja pieni penkki, joiden pinnat ovat niin kaltevia, ettei niillä voi istua eikä nukkua. Lattiaan muuratut tiiliskivet estävät makaamisen lattialla.

Espanjan sisällissodan aikana käytettiin kidutuskammioita, joissa ärsytettiin vankien aisteja niin paljon, että he menettivät järkensä.

Nykyisin psyykkistä kidutusta voidaan harrastaa uudenlaisilla välineillä, joilla saadaan aikaan sama tulos aiempaa helpommin ja tehokkaammin. Uusin kidutusväline on virtuaalitodellisuus.

Virtuaalitodellisuus voi olla aitoa kidutusta

New Yorkissa toimivan kidutuksesta selvinneiden klinikan (Bellevue Program for Survivor of Torture) johtajan psykiatri Asher Aladjemin mukaan virtuaalinen kidutus voi olla yhtä tehokasta – ja ainakin yhtä vahingollista – kuin perinteinen kidutus:

”Jos ihminen luulee, että häntä kidutetaan, häntä kidutetaan", selittää Aladjem yhdysvaltalaiselle Vice-sivustolle.

Virtuaalitodellisuus auttaa veteraaneja

Jo nyt virtuaalitodellisuutta käytetään sotilaiden traumaperäisten stressireaktioiden hoidossa. Menetelmän käyttö on lisääntynyt nopeasti sen jälkeen, kun Oculus Rift -virtuaalilasit tulivat markkinoille.

Yhdysvaltalaisen Etelä-Californian yliopiston tutkijat ovat mitanneet niiden avulla, millaisia fyysisiä reaktioita veteraanit kokevat, kun heidän sotamuistonsa luodaan uudelleen virtuaalimaailmassa.

Virtuaaliseen maailmaan on vaikeaa olla uskomatta

Samaa tekniikkaa voidaan kuitenkin käyttää myös väärin kiduttamiseen, sillä virtuaalisesti luotu maailma vaikuttaa voimakkaasti moneen aistiin samanaikaisesti.

Vaikka Oculus Rift -lasien näytölle ilmestyvät kuvat ovat karkeita ja vaikuttavat tietokonepeliltä, tutkimuksissa on saatu selville, että koehenkilöillä on ollut vaikeuksia olla menemättä mukaan illuusioon.

Oculus Rift

Virtuaalilasit toimivat siten, että käyttäjä katsoo lasien läpi 7 tuuman hd-näyttön kuvaa.

Näkökenttä on 110 astetta – eli hyvin lähellä normaalia 120 astetta, jonka ihminen havaitsee silloin, kun tiellä ei ole esteitä.

Lasit toimivat kuten 3D-lasit. Eli kumpaankin silmään lähetetään omaa kuvaa. Näin kuvaan saadaan luotua syvyysvaikutelma.

Laseissa on myös liikeanturi. Siihen kuuluvat gyroskooppi, kiihtyvyysmittari ja magnetometri.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: