nb_u06 Skiing

Laskettele hiihtolomalla olohuoneessa

Hiihtolomakausi lähestyy, ja monet suuntaavat kohti Lappia tai Alppeja. Virtuaalitodellisuuskoe osoittaa, että hiihtoloman voi viettää myös kotisohvalla.

torstai 5. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Lumi narisee suksien alla, koukistat hieman polviasi ja lähdet matkaan. Puut ja muut laskijat vilistävät näkökentässäsi... ja sinä vaihdat mukavampaan asentoon sohvalla.

Kolme laskijaa teki äskettäin koelaskun Oculus Rift -yrityksen virtuaalilaseilla. He laskivat samaa rinnettä Itävallassa, vaikka olivatkin kolmessa eri paikassa Euroopassa.

Kaksi koelaskijoista olivat kaukana lumesta, toinen Kreikassa, toinen Saksassa. Kolmas oli ainoa, joka todellakin laski rinnettä alas.

Laskettelulaseissa häivähdys virtuaalitodellisuutta

Rinnettä laskevalla ei ollut virtuaalilaseja vaan huippunsa viritetyt laskettelulasit, joiden näytölle heijastui laskettava reitti.

Euroopan komission rahoittaman kokeen oli kehittänyt 3D Live -hanke yhteistyössä Southamptonin yliopiston kanssa. Kokeen tarkoituksena oli parantaa virtuaalitekniikalla luotavien ympäristöjen realistisuutta.

Virtuaalitodellisuus voittaa todellisuuden

Yhteensä kolmen laskun jälkeen virtuaalilaskijat voittivat. Hiihtoturistit, jotka pelkäävät loukkaavansa itsensä, voivat siis jatkossa jäädä huoletta kotiin takan ääreen laskemaan.

Huolimatta siitä, miten todenmukainen ympäristö virtuaalilaseilla saadaan aikaan, "aito" laskija on ainoa, joka tuntee kropassaan fysiikan vaikutuksen.

Painovoima vetää laskijaa alas rinnettä, tuulenvastus ja suksen ja lumen välinen kitka puolestaan yrittävät hidastaa laskijan matkaa. Lue lisää:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: