Shutterstock
Opvaskemaskine

Uudenlainen tiskikone puhdistaa astiat 25 sekunnissa

Futuristisen astianpesukoneen malli pesee hetkessä likaisen lautasen täysin puhtaaksi ilman pesuainetta.

Kun sähkö maksaa maltaita, vähän energiaa kuluttavat kodinkoneet ovat arvossaan. Seuraavan sukupolven astianpesukone toimii tehokkaasti: se irrottaa lian ja tappaa bakteerit tuota pikaa.

Saksalaiset suunnittelijat totesivat, että tutulta näyttävän tiskikoneen tehoa voidaan parantaa käyttämällä hyvin korkeaa lämpötilaa ja painetta. Puhdasta tulee ilman pesuainetta jo alle puolessa minuutissa. Pitkiä pesuohjelmia ei siis tarvita.

Vertaisarvioidussa Physics of Fluids -tiedeaikakauslehdessä julkaistun artikkelin mukaan nopeaa ja pesuaineetonta astianpesumahdollisuutta kaivataan esimerkiksi ravintoloissa ja sairaaloissa. Luultavasti kiinnostusta ja tarvetta löytyy kotitalouksistakin.

Tällainen tiskikone on rakenteeltaan

Tiskausihmettä on turha odottaa kauppoihin lähitulevaisuudessa, sillä uudenlainen astianpesukone on olemassa vasta tietokonemallina.

Münchenin ja Dortmundin teknillisten yliopistojen tutkijat ovat kuitenkin jo simuloineet sähkön, veden ja pesuaineen kulutusta ja ratkaisseet toimintaan liittyviä käytännön ongelmia.

Digitaalinen prototyyppi on paljastanut esimerkiksi, että tulevaisuudessakin tiskikone on tukevaseinäinen laatikko. Koemalli avautuu päältä, ja sen sisäpohjassa on suutin.

Likaiset astiat asetetaan virtausta ohjaavan suuttimen yläpuolelle. Sitten 10 baarin paine, joka vastaa vedessä 100 metrin syvyydessä vallitsevaa painetta, ja 180 asteen lämpötila huolehtivat siitä, että astiat puhdistuvat myös bakteerien osalta ainakin 99-prosenttisesti.

Sloveniassa tehdyn tutkimuksen mukaan kaikissa käytetyissä astianpesukoneissa elää pieneliöitä.

Hyvin kuuma höyry pesee

Saksalaisesssa pikatiskikoneessa vauhdikkaasti liikkuva höyry on tulistettua. Yli kriittisen pisteen kuumennettu höyry tappaa tehokkaasti bakteereja.

Höyryn suuri virtausnopeus aiheuttaa iskuaaltoja digitaalisen astianpesukoneen sisällä. Aallot ja höyry ovat vuorovaikutuksessa.

Tulistettu höyry alkaa luovuttaa piilevää lämpöään, mikä lisää puhdistustehoa.

Simulaatioiden avulla tutkijat ovat etsineet astianpesukoneelleen optimaalista kolmiulotteista rakennetta.

Tähän mennessä on voitu simuloida vain yhden ainoan lautasen pesua. Se puhdistuu tulevaisuuden tiskikoneessa liasta alle 25 sekunnissa.

Tutkijoiden mukaan rakennetta voidaan täydentää useilla suuttimilla. Jos heidän visionsa toteutuu, pesuohjelman pituudeksi tulee puolisen minuuttia.

Kotitalousrobotit tekevät tuloaan

Tehokas pikatiskikone on ajan hengen mukainen keksintö. Muun muassa Massachusettsin teknillinen korkeakoulu ja kodinkoneita suunnittelevat ja valmistavat yhtiöt Dyson ja Samsung ovat kehittäneet erilaisia robotteja, jotka tiskaavat, siivoavat ja avustavat muutenkin kotona.

Hyvä esimerkki saavutuksista on Samsung Bot Handy, joka osaa paljon muutakin kuin täyttää fiksusti astianpesukoneen tekoälynsä ja konenäkönsä varassa.

Myös Dishcraft-yhtiö on suunnitellut robottitiskarin, joka ei väsy, vaikka se pesee kymmeniätuhansia lautasia päivässä.

Konekädet käsittelevät vikkelästi astioita ja puhdistavat ne entisajan tyyliin vedellä ja harjalla.