Shutterstock

Tästä syystä metalli kipinöi mikrossa

Jos olet joskus unohtanut ottaa folion pois lautasen päältä ja laittanut lautasen mikroon, olet varmasti myös panikoinut, kun mikrosta on kuulunut ääni ja näkynyt liekkejä. Lue tästä, miksi metallia ei saa laittaa mikroaaltouuniin.

Mikroaaltouuni lämmittää sisällään olevan kappaleen sähkömagneettisilla aalloilla. Aallot synnyttävät sähköisen kentän, joka vaihtaa suuntaa miljardeja kertoja sekunnissa.

Nopeat käänteet saavat niin sanotut polaariset molekyylit, joilla on eri päissä eri sähköinen varaus, liikkumaan. Muun muassa vesimolekyylit ovat polaarisia. Molekyylien liike saa ne lämpenemään.

VIDEO: Katso, miten nopeasti folio alkaa kipinöidä

Kun mikroaaltouuni on käynnistetty, folio alkaa kipinöidä nopeasti.

Katso, mitä mikroon työnnät

Toisin kuin vesi metallimolekyylit eivät normaalisti ime mikroaaltoja, vaan aallot heijastuvat metallista. Sähkökentän suunnan vaihtelu voi kuitenkin synnyttää sähkövirran metallin sisään. Jos metallikappale on iso ja paksu, esimerkiksi lusikka, virta voi muuttua lämmöksi.

Sen sijaan ohuissa ja suipoissa kappaleissa, kuten haarukan piikeissä, sähkövaraus voi pakkautua piikkien päähän ja purkautua kipinöinä. Jos uunissa on yhtä aikaa muovia tai paperia, kipinät voivat sytyttää sen palamaan.

© shutterstock & youtube

Näitä viittä asiaa et saa koskaan laittaa mikroon

Folion lisäksi on muitakin esineitä, joita ei kannata työntää mikroaaltouuniin.

1. Lihapakkaus

Mikroaaltouuni voi sulattaa lihapakkauksen alustan. Siirrä liha lautaselle, ennen kuin laitat sen mikroon.

2. Tuorekelmu

Tuorekelmu on ohutta muovikalvoa, joka sulaa, jos sitä lämmitetään. Markkinoilla on tosin myös mikronkestäviä tuorekelmuja, mutta tarkista asia pakkauksesta, ennen kuin ryhdyt kokeilemaan.

3. Aterimet

Aterimet tuhoavat mikroaaltouunin mikroaallot siinä missä kaikki muukin metalli.

4. Saviastiat

Savesta tehdyt kipot ja kupit voivat mennä rikki, jos ne joutuvat mikroon. Savisiin astioihin on voinut imeytyä vettä pesussa, jolloin ne halkeavat mikrossa.

5. Melamiini

Melamiinista valmistetut astiat eivät kestä mikroaaltouunin korkeaa lämpötilaa.