Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tästä syystä metalli kipinöi mikrossa

Jos olet joskus unohtanut ottaa folion pois lautasen päältä ja laittanut lautasen mikroon, olet varmasti myös panikoinut, kun mikrosta on kuulunut ääni ja näkynyt liekkejä. Lue tästä, miksi metallia ei saa laittaa mikroaaltouuniin.

Shutterstock

Mikroaaltouuni lämmittää sisällään olevan kappaleen sähkömagneettisilla aalloilla. Aallot synnyttävät sähköisen kentän, joka vaihtaa suuntaa miljardeja kertoja sekunnissa.

Nopeat käänteet saavat niin sanotut polaariset molekyylit, joilla on eri päissä eri sähköinen varaus, liikkumaan. Muun muassa vesimolekyylit ovat polaarisia. Molekyylien liike saa ne lämpenemään.

VIDEO: Katso, miten nopeasti folio alkaa kipinöidä

Katso, mitä mikroon työnnät

Toisin kuin vesi metallimolekyylit eivät normaalisti ime mikroaaltoja, vaan aallot heijastuvat metallista. Sähkökentän suunnan vaihtelu voi kuitenkin synnyttää sähkövirran metallin sisään. Jos metallikappale on iso ja paksu, esimerkiksi lusikka, virta voi muuttua lämmöksi.

Sen sijaan ohuissa ja suipoissa kappaleissa, kuten haarukan piikeissä, sähkövaraus voi pakkautua piikkien päähän ja purkautua kipinöinä. Jos uunissa on yhtä aikaa muovia tai paperia, kipinät voivat sytyttää sen palamaan.

© shutterstock & youtube

Näitä viittä asiaa et saa koskaan laittaa mikroon

Folion lisäksi on muitakin esineitä, joita ei kannata työntää mikroaaltouuniin.

 • 1. Lihapakkaus

  Mikroaaltouuni voi sulattaa lihapakkauksen alustan. Siirrä liha lautaselle, ennen kuin laitat sen mikroon.

 • 2. Tuorekelmu

  Tuorekelmu on ohutta muovikalvoa, joka sulaa, jos sitä lämmitetään. Markkinoilla on tosin myös mikronkestäviä tuorekelmuja, mutta tarkista asia pakkauksesta, ennen kuin ryhdyt kokeilemaan.

 • 3. Aterimet

  Aterimet tuhoavat mikroaaltouunin mikroaallot siinä missä kaikki muukin metalli.

 • 4. Saviastiat

  Savesta tehdyt kipot ja kupit voivat mennä rikki, jos ne joutuvat mikroon. Savisiin astioihin on voinut imeytyä vettä pesussa, jolloin ne halkeavat mikrossa.

 • 5. Melamiini

  Melamiinista valmistetut astiat eivät kestä mikroaaltouunin korkeaa lämpötilaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota