nb_u44 hoverboard

Skeittilauta leijuu magneettikentässä

Yhdysvaltalainen keksijä on kehittänyt Paluu tulevaisuuteen -filmin idean mukaisen "hoverboardin". Leijuvan skeittilaudan salaisuus ovat jatkuvasti vaihtuvat magneettikentät.

torstai 30. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Parin viime viikon ajan yhdysvaltalainen Arx Pax -yritys on saanut osakseen huomiota sekä fyysikoilta että scifi-faneilta.

Yritys on ilmeisesti kehittänyt toimivan leijuvan skeittilaudan eli Paluu tulevaisuuteen -elokuvan Marty McFlyn hoverboardin, joka liikkuu muutaman sentin korkeudella alustasta.

Arx Paxin mukaan tässä Hendo Hoverboard -skeittilaudassa on neljä litteää "leijuntamoottoria", joka luovat magneettikentän kuparilattian ylle.

Tekniikka tuttu leijuvista junista

Yritys on varsin harvasanainen kuvatessaan skeittilaudan tekniikkaa. Sähkömagneettien avulla liikkuvat laitteet eivät kuitenkaan ole mikään uusi keksintö. Esimerkiksi niin kutsutut maglev-junat leijuvat kiskojen päällä.

Uudessa leijulaudassa hyödynnetään todennäköisesti sitä, että sähkömagneetit luovat magneettikentän, joka värähtelee tiettyyn suuntaan ja voi siten "langattomasti" johtaa jännitettä esimerkiksi kuparilevyyn.

Magneettikentät hylkivät toisiaan

Hendo-hoverboardissa on ilmeisesti akut, joiden avulla saadaan aikaan suhteellisen voimakas magneettikenttä.

Magneettikenttä siirtää jännitteen alustaan. Alusta luo oman kenttänsä, joka värähtelee vastakkaiseen suuntaan ja hylkii hoverboardin magneettikenttää. Ne hylkivät toisiaan samalla lailla kuin kaksi magneettia, joita pidetään lähekkäin.

Jännite, joka pitää kahta magneettikenttää vastakkain, saadaan aikaan vaihtamalla hoverboardin magneettikentän suuntaa jatkuvasti. Se puolestaan onnistuu johtamalla sähkömagneetteihin vaihtovirtaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: