pieru ilmaisin etusivukuva

Pierunilmaisin auttaa eroon ilmavaivoista

Pieru väärässä paikassa on kiusallinen. Pieni ilmaisin vyötäröllä voi auttaa oppimaan, mitä kannattaa syödä, jotta hajuhaitat vähenevät.

torstai 27. elokuuta 2015 teksti Gorm Palmgren & Jesper Bindslev

Ilmaisin rekisteröi joka pierun

Treffeillä tai kesken kokouksen livahtanut pieru nolostuttaa ketä tahansa. CH4-ilmaisin antaa tietoa siitä, mitkä ruoka-aineet kasvattavat suolikaasun määrää, mikä voi auttaa välttämään kiusallisia tilanteita.

Pierunilmaisin on pieni takamuksen päälle asetettava muovivekotin, joka kiinnitetään pidikkeellä esimerkiksi housujen vyötärölle tai vyöhön. Sen jälkeen se haistelee ilmoille pääseviä suolikaasuja ja rekisteröi, kuinka usein näin tapahtuu.

Ruokailutottumusten muuttaminen vähentää ilmavaivoja

Ilmaisin lähettää keräämänsä tiedot langattomasti Bluetooth-liitännällä älypuhelinsovellukseen. Käyttäjä myös kirjoittaa sovellukseen muistiin kaiken, mitä hän syö päivän aikana. Näin hänelle muodostuu vähitellen käsitys siitä, mitä ruoka-aineita kannattaa välttää, jotta kaasunmuodostus vähenee.

Ihmiset pieraisevat keskimäärin 13 kertaa päivässä, jolloin ilmaan pääsee noin 0,5 litraa suolikaasua. Koska ihmiset sulattavat ruoka-aineita eri tavoin, ilmavaivojen määrä vaihtelee yksilöllisesti.

CH4-pierunilmaisin on toistaiseksi vasta kehitteillä.

Pierudiagnoosit yleistyvät

Myös lääketieteessä on alettu yhä enemmän kiinnostua suolikaasusta, koska sen haju voi auttaa havaitsemaan muun muassa paksusuolitulehduksia, suolisyöpiä ja munuaisten vajaatoimintaa. Lue lisää artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: