nb_u11 Apple Watches

Nanotekniikka pelastaa Apple-kellon

Apple Watch, Applen uusi älykello, sai jo ennen julkistamistaan kritiikkiä akkunsa kestosta. Tulevaisuudessa keho lataa elektroniset vimpaimet automaattisesti.

torstai 12. maaliskuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Apple esitteli tällä viikolla julkisuudessa yrityksen tuotekehittelyn tuoreimman hedelmän, niin sanotun Apple Watchin, joka on pienikokoinen ranteessa pidettävä älypuhelin.

Ennen tuotteen julkaisemista huhuttiin, että Applen kellossa riittää virtaa vain viideksi tunniksi.

Vaikka Apple on sittemmin ilmoittanut Apple Watchin akun kestoksi 18 tuntia, sekin yltää vain juuri kilpailijoiden tasolle eikä suinkaan alan ykköseksi, mikä ei miellytä markkina-analyytikoita.

Applen kello voidaan ladata nanotekniikalla

Ehkä Cupertinossa Kaliforniassa pääkonttoriaan pitävän tekniikkajätin kannattaisikin uskoa huolensa Atlantassa sijaitsevalle Georgian tekniselle korkeakoululle.

Sen nanotutkija Zhong Lin Wang on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan ladata matkapuhelimia, älykelloja ja tabletteja kehon tuottamalla energialla.

Lue myös: Nanovoimalat pelastavat luonnon

Käyttöä muussakin kuin Applen laitteissa

Lin Wang on sijoittanut pikkuruisia nanongeneraattoreita eri puolille kehoa. Näin hän on saanut kerättyä energiaa esimerkiksi jaloista käveltäessä, rintakehästä hengitettäessä ja jopa verisuonista veren kiertäessä niissä.

Tekniikalla olisi toki muitakin käyttökohteita kuin vain Apple Watchin pitäminen käynnissä. Sen ansiosta esimerkiksi sydämentahdistinta käyttävien ei tarvitsisi enää huolehtia laitteen akun lataamisesta.

Akun lataajasta tuulimyllyn korvaajaksi

Nanogeneraattoreita voitaisiin käyttää myös luonnossa lataamaan metsäpaloja tunnistavia antureita tai tuottamaan hiljaisesti energiaa suurkaupungeissa:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: